ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2018

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2018
Πού: ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Σας καλωσορίζουμε στο 6ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στην πόλη της Ελευσίνας. Οι εργασίες του 6ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Aισχύλο.

 

kotsali 1

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος ολοκληρώνει φέτος τον δεύτερο τριετή κύκλο εργασιών του (2012-2015 και 2015-2018).

Στο διάστημα αυτό ανέπτυξε τη δράση του μέσα από συνεργασίες με θεσμούς, ιδρύματα, φορείς, καλλιτέχνες και ομάδες της χώρας και του εξωτερικού συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Ιούλιο του 2017.

Για το 2018 θέμα του 6ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου. Η ομάδα μας έχει ξεκινήσει ήδη, με την ίδια φροντίδα και αγωνία, τις προετοιμασίες και τον προγραμματισμό για το 6ο Αττικό Σχολείο, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη της Ελευσίνας και εντάσσεται από την περσινή χρονιά στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Το 6ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος προγραμματίζεται για το διάστημα 1 έως 10 Ιουλίου και απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον για το Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του.

Το σχολείο θα φιλοξενήσει 50 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η ομάδα τον Αύγουστο του 2018 θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια την τραγωδία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ. Η παράσταση ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ σε πρωτότυπη μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα και σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα ανεβαίνει από τον θίασο της ΑΜΚΕ Δρόμος με Δέντρα ως αποτέλεσμα της ετήσιας εργασίας του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2018.

Το θερινό πρόγραμμα όπως έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί θα περιλαμβάνει:

70 ώρες μαθημάτων
2 διαλέξεις
2 εκθέσεις διάρκειας δέκα ημερών
5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος
1 επαγγελματική παράσταση
4 κινηματογραφικές προβολές
5 ακροάσεις μουσικών και θεατρικών έργων
1 εκπαιδευτική εκδρομή
1 γεύμα καλωσορίσματος
1 αποχαιρετιστήρια τελετή

 

KAΘΗΓΗΤΕΣ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ - “Εργαστήριο”
Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στη θεατρική εμπειρία.
Ο ειδικός τρόπος του οφείλει να είναι σεβαστός.

ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ - "Αισχύλου Αγαμέμνων"
"Ας πανε ολα καλα.
Τρομαζει η σκεψη μου
Μενει κατι νακουσω, μα ειναι
ακομα θαμενο, σκοτεινο."

" Το μελλον θα το μαθεις αφου γινει. Νωριτερα ας χαιρεσαι
Μην θλιβεσαι πριν απ την ωρα σου."

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ- Επικοινωνία και προφορικότητα του λόγου"


ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ - “Ιερά Οδός 2”
Το εργαστήριο θα συνεχίσει και θα προεκτείνει, στους δρόμους της Ελευσίνας, την «Ιερά Οδό 2», μια αναζήτηση αρχαίων ‘αγγελιών’ στο δημόσιο χώρο της πόλης, η οποία παρουσιάστηκε ήδη στην Αθήνα, την Ιεράπετρα και τη Ρώμη. Θα δουλέψουμε κείμενα από τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, προσωπικές ιστορίες και υλικό της πόλης, τα οποία θα προσπαθήσουμε να συνομιλήσουν ‘δημόσια’, δηλαδή πολιτικά, όπως ήταν πάντα ο λόγος της τραγωδίας: λόγος της πόλης, λόγος των πολιτών.

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ - “Δέκα λεπτά τραγωδία”
Οι σπουδαστές καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο του δραματουργού, του σκηνοθέτη και του ερμηνευτή σε μία δεκάλεπτη παράσταση τραγωδίας. Το υλικό του εργαστηρίου θα είναι οι επτά τραγωδίες του Σοφοκλή.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
CAMILO BENTANCOR - “Μάσκα
Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα για να φτιάξουμε τους ρόλους, θα παίξουμε τους ρόλους για να φτιάξουμε το καναβάτσιο και όλα αυτά με σκοπό να αυτοσχεδιάσουμε μία δραματουργία: να παίξουμε commedia.
Το σώμα, η φωνή κι ο χώρος θα είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να αυτοσχεδιάσουμε τους ρόλους.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΡΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ  - "Εγώ. Εσύ. Εμείς. Αυτοί."

Ανήκω ενεργητικά στο σύνολο, βρίσκω τον εαυτό μου.
Ένα τετραήμερο εργαστήριο-μελέτη πάνω στην τεχνική του συνόλου στο θέατρο με όχημα το χορό της αρχαίας τραγωδίας.

Πες πως έχεις να επιβιώσεις πάνω σε μια σκηνή για 2 με 3 ώρες, ακούγοντας προσεχτικά τι λένε κάποιοι βασικοί ρόλοι και πού και πού να πρέπει να πεταχτείς και να αρθρώσεις κι εσύ μια κουβέντα. Πες πως έχεις να κινηθείς και να μιλήσεις μαζί με άλλους 20, με έναν τρόπο που να δείχνει λειτουργικός ή τουλάχιστον χαριτωμένος. Πες πως έχεις διαλεχτεί να είσαι μέλος ενός χορού αρχαίου δράματος. Αυτήν την μοναδική εμπειρία, μην την υποτιμάς. Χάρισε την στον εαυτό σου σαν ένα ανεκτίμητο δώρο θεατρικής εκπαίδευσης.
Μάθε να συν-υπάρχεις και άντεξε να ξεχωρίζεις.
Ασκήσεις συντονισμού, ομοιογένειας, συνύπαρξης.
Ασκήσεις ακοής και διαλόγου. Αυτοσχεδιασμοί κατανόησης και επικοινωνίας. Εργασία πάνω στην σχέση του σκηνικού χώρου και του σώματος. Ενδυνάμωση του ατομικού σθένους και της ιδιαιτερότητας του ερμηνευτή.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ  -"Circle-Singing"
Το εργαστήριο αντλεί στοιχεία από τα εργαστήρια του Bobby McFerrin που μύησε την Μαρίνα Σάττι στη μαγεία του circle-singing και με τον οποίο έχει επίσης συνεργαστεί επί σκηνής. Με σημείο αφετηρίας την ανταλλαγή ποικίλων μουσικών ιδιωμάτων, επιρροών και εμπειριών, θα εστιάσει αφενός στην ανάπτυξη της μουσικότητας των συμμετεχόντων (αρμονία, αντίστιξη, ρυθμική ακρίβεια, deep listening κ.ά.) και αφετέρου στην καλλιέργεια της δημιουργικής κοινωνικής συνύπαρξης μέσα σε έναν κύκλο που διαρκώς επαναπροσδιορίζεται από την κουλτούρα και το πολιτιστικό υπόβαθρο των μελών του.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ - “Υπηρετώντας μια Σκιά”
Ο σπουδαίος μαέστρος του Θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλλης μας εισάγει στον δισδιάστατο κόσμο του υπηρετώντας με γνώση και ταπεινότητα την παλαιά τέχνη του.

ΜΟΥΣΙΚΗ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ -”Ta-ketsak- Di-Ki- Na-tsak- Tom….tsak?
Το μάθημά μας θα εστιάσει στον συντονισμό μιας ομάδας μέσα από ρυθμικές ασκήσεις βασισμένες στην Καρνατική μουσική και την Γκάμελαν. Χρησιμοποιώντας Κόννακολ αλλά και άλλα ρυθμικά μοτίβα θα βρούμε ένα κοινό παλμό πάνω στον οποίο θα αναπνεύσουμε και θα χτίσουμε σαν ομάδα. Μέσα από τις τεχνικές της Ινδονησιακής μουσικής, οι σπουδαστές θα αναπτύξουν την έννοια της πολυρυθμίας και θα εκτελέσουν πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΓΔΙΤΣΑΣ -“Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί”
Κυκλικοί και αντικριστοί χοροί, ανδρικοί, γυναικείοι και μικτοί. Θρησκευτικοί χοροί, πολεμικοί χοροί, ερωτικοί χοροί, χοροί στα συμπόσια και στους γάμους, χοροί του πένθους. Γιατί ό,τι δεν μπορείς να πεις, μπορείς να το χορέψεις.

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΟΡΚΗ - “Ο Κόσμος είναι το Σώμα σου”
Μέσω της κίνησης το σώμα συναντά τις προκλήσεις του χρόνου, πειραματίζεται με το σχήμα και εξερευνά την πηγή του συναισθήματος.
Πώς είναι το σώμα μου σήμερα; Πού είμαι; Με ποιους είμαι;
Θα αφουγκραστούμε και θα απομονώσουμε. Θα διαχειριστούμε το βάρος και τη δύναμη και θα αλλάξουμε. Μέσα από χορογραφημένο υλικό και αυτοσχεδιαστικούς μηχανισμούς, θα παίξουμε πολύ με τις διαφορετικές διάρκειες και τους χώρους. Θα γίνουμε ορατοί και αόρατοι.

ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ - “Το σώμα που αντιστέκεται, το σώμα που επιμένει, αυτό που ξέρει που πατά κι ας μην ξέρει που πηγαίνει.”
Από απλές καθημερινές κινήσεις μέχρι σύνθετες κινητικές φράσεις, μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπική κινητική ταυτότητα του κάθε συμμετέχοντα. Ένα εργαστήρι χορού, για να ακονίσουμε την κίνηση, την πιο διαπεραστική γλώσσα που διαθέτει ο ερμηνευτής όταν εκθέτει επί σκηνής την πραμάτεια του.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ | είσοδος ελεύθερη

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
18.00 | "Μικρή Αναδρομή" - Αλέκος Κυραρίνης | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Διάρκεια Έκθεσης: ΚΥΡΙΑΚΗ 1- ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
Η έκθεση «Μικρή Αναδρομή» αποτελεί μια σύντομη περιήγηση στις ατομικές εκθέσεις που πραγματοποίησε ο Αλέκος Κυραρίνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς περιλαμβάνει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της πρόσφατης δουλειάς του.

22.00 | Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης | ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Μελοποιημένα ποιήματα απο Ταδέλφια Ταδε, τον Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
18.00 | ΑΚΡΟΑΣΗ των έργων Die Geschöpfe des Prometheus, Op.43 (1801) του Ludwig van Beethoven και Prometheus, symphonic poem No. 5 (1850) του Franz Liszt

22.00 | "Μα κάποιος από μας στο δρόμο πέταξε τη λέξη φωτιά..." | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - Παρουσίαση Εργαστηρίου του Γιώργου Βουρδαμή Μαυρογέννη
Λέξεις, σκέψεις, λόγια, ποιήματα, λόγοι και μελωδίες με αφορμή την πόλη.
Απευθύνονται στην πόλη και αναζητούν τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πόλη.

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
18.00 | ΠΡΟΒΟΛΗ Δελφικές Γιορτές (1927) αποσπάσματα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ Σικελιανού

22.00 | "Η ΠΑΡΑΦΩΝίΑ" του Δημήτρη Σωτάκη | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – Παρουσίαση Εργαστηρίου του Μιχάλη Πανάδη
Ένα έργο ενάντια στο αδιανόητο και απάνθρωπο πείσμα των περισσοτέρων να αποδεχθούν έναν συνάνθρωπό τους όπως αυτός έχει επιλέξει να ζει, για το αυτονόητο, δηλαδή, δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης, της προσωπικής ελευθερίας.
Δημήτρης Σωτάκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | Προμηθέας Δεσμώτης -ένα ποίημα | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – Παρουσίαση Εργαστηρίου της Μάρθας Φριντζήλα
Ο Προμηθέας Δεσμώτης σε μορφή και φόρμα ποιητική, ξαναγραμμένος κι ερμηνευμένος από τους σπουδαστές του Αττικού Σχολείου.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΔΡΟΜΩΝ του ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | Solo αυτοσχεδιαστική παράσταση - MASTERCLASS με την Αθανασία Κανελλοπούλου
Μια σόλο αυτοσχεδιαστική παράσταση σε μουσική σύνθεση του Νίκου Παλαιολόγου και του Γιώργου Κλάδη. Στο τέλος της performance θα ακολουθήσει ομιλία/συζήτηση με τη χορογράφο.
& ΑΚΡΟΑΣΗ Alexander Scriabin Prometheus or the Poem of Fire op. 60 (1910)

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | Kόkakepanu - Κ. Ευθυμιάδου & Π. Μανουηλίδης | ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές: έναν μουσικό και μια χορεύτρια.
Παρουσίαση του υλικού της παράστασης “In case of loss” της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη. Η παράσταση παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | Μαίρη ΕΝD Τζον | Work in progress
Το έργο είναι της Αγγελίτας Τσούγκου και της Γεωργίας Τσαγκαράκη και πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από μια σύγχρονή οπτική του μύθου της Κλυταιμνήστρας.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Γεωργία Τσαγκαράκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | USURUM live | ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ο Λαπαθιώτης και ο Χριστιανόπουλος, ο Κλέφτης και ο Κυνηγός, ο Χασάν και το γεφύρι της Δράμας κι άλλοι πολλοί θα παρελάσουν σε μια ακουστική πολυφωνική απόδοση πλαισιωμένη από κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά, νέυ, κοντραμπάσο και αυτοσχεδιαστική διάθεση για οτιδήποτε προκύψει.
Κοσμάς Λαμπίδης: Φωνή, νέι
Σταύρος Ρουμελιώτης: Ακ. Κιθάρα, φωνή,
Νίκος Αντωνόπουλος: Κλ. κιθάρα, πλήκτρα, φωνή,
Γιάννης Παπαδούλης: Κρουστά
Αποστόλης Παρασκευαΐδης: Κοντραμπάσο

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | MUHABBET MAFIA | ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράδοση συνομιλεί με το afro-beat, το ροκ εν ρολ με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και των Βαλκανίων, συνδυάζοντας έτσι, τον αρχέγονο ήχο της γκάιντας και της τσαμπούνας, με την ηλεκτρική κιθάρα και με ψηφιακούς παραμορφωμένους ήχους.
Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα)
Γιώργος Μακρής (Γκάιντα, Τσαμπούνα, Καβάλ,Sampler)
Αντώνης Μαράτος (Μπάσο)
Βασίλης Μαντζούκης (Drums)

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6983313302 (ώρες 17.30-21.30)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: ΕΛΕΥΣΙΝΑ

-