ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Γιατί η Ελευσίνα

city

Παρόλο που όπως συχνά επισημαίνεται η Ελευσίνα αποτελούσε μια από τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, στην σύγχρονή Ελλάδα είναι δυστυχώς η μοναδική από τις πόλεις αυτές που δεν έτυχε της αντιμετώπισης που θα άξιζε στην κληρονομιά και την ιστορία της.
Γιατί αν η Ολυμπία ή οι Δελφοί αποτελούν πρώτιστο τουριστικό προορισμό, αν η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του κράτους κι αν η η Δήλος τελεί υπό την προστασία των Αρχών, η μοίρα που η ανθρώπινη δραστηριότητα -και ασυδοσία- επιφύλασσε στην Ελευσίνα ήδη από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους ήταν αυτή της βιομηχανικής πόλης.

Η προνομιακή θέση της Ελευσίνας, η εγγύτητα της στην Αθήνα, η λειτουργία της ως συγκοινωνιακός κόμβος, τα γόνιμα εδάφη της, το φυσικό της λιμάνι, αποτέλεσαν μέσα στους αιώνες την ευλογία μα και την κατάρα της.

Η επιλογή της Ελευσίνας για την λειτουργία του Αττικού Σχολείου δεν είναι τυχαία: η ιδιότητα της ως γενέτειρας του Αισχύλου και των μυστηρίων, η λειτουργία της ως του γνωστότερου ίσως λατρευτικού κέντρου της αρχαιότητας, το ιστορικό της βάρος, αλλά και το μοναδικό αττικό τοπίο που επιφυλάσσει στον επισκέπτη, αποτέλεσαν τον πρώτο καταλυτικό παράγοντα για την επιλογή. Η βιομηχανική της κληρονομιά – μα και το βιομηχανικό της παρόν- τον δεύτερο.
Κάθε τόπος άλλωστε δεν αποτελεί παρά μια ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική μοναδικότητα, και πρέπει να προσεγγίζεται ανάλογα. Πόσο υποκριτικό μοιάζει αλήθεια να μιλάμε μόνο για το μακρινό ιστορικό παρελθόν και την παράδοσή μια πόλης, αγνοώντας επιδεικτικά το πρόσφατο παρελθόν και το παρόν της· πόσο κοντόφθαλμο να μελετάμε έναν αρχαίο της κάτοικο ωσάν να έζησε και να περπάτησε μέσα σε βιβλία και όχι στο χώμα που και σήμερα πατάμε· πόσο κοντόθωρο να αναφερόμαστε στην θεά της γης και το ελευσινιακό στάχυ, αγνοώντας την σχέση της ζώσας τοπικής κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον, το ενδιαφέρον της για το φυσικό τοπίο.

Μα πάνω από όλα στην Ελευσίνα μας οδήγησε η αθέατη, η μυστική, η αθόρυβη πλευρά της, εκείνο που κρατάει πάντα κρυφό, όπως έλεγε ο Σενέκας.
Γιατί στην πόλη αυτή μπορεί το μυστηριακό παρελθόν να σαγηνεύει, όμως το μυστηριακό παρόν καθηλώνει.
Κι αν στην Ελευσίνα του παρελθόντος συνέρρεαν κατά χιλιάδες για να συμμετέχουν στα μυστήρια, στην Ελευσίνα του σήμερα μια ματιά στο κοινωνικό μωσαϊκό της πόλης αποδεικνύει πως η πόλη αυτή εξακολουθεί να αποτελεί προνομιακό πόλο έλξης ανθρώπων από όλες της γωνιές της γης, είτε για λόγους βιοποριστικούς, ή αποκέντρωσης, είτε εκπαιδευτικούς ή τουριστικούς, είτε...είτε...

Πάντα υπάρχει λόγος για να πας στην Ελευσίνα

Γιατί το Παλιό Ελαιουργείο

venue

Η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και η αισθητική αξία των ανενεργών βιομηχανικών χώρων αλλά και η συναισθηματική τους αξία για τις τοπικές κοινωνίες υπαγορεύουν αναντίρρητα την προβολή και διατήρηση της τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομηχανικής δραστηριότητας, με την παράλληλη επαναχρησιμοποίηση και ανάδειξη του βιομηχανικού τοπίου, των παλιών εργοστασίων και κατασκευών, των αλλοτινών κτιρίων παραγωγής. Η επανάχρηση δε των ανενεργών βιομηχανιών για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι θεωρούμε η πλέον αρμόζουσα, μιας και τα κτήρια αυτά αποτελούν αφ' εαυτών ζωντανά σχολεία και μουσεία.

Η επιλογή του χώρου του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας εγγράφεται στα πλαίσια της ατένισης των βιομηχανικών μνημείων ως πληροφοριακών ορόσημων, ως πολιτιστικών και ιστορικών αποτυπωμάτων με εγχάρακτες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Η δε γειτνίασή του με τον λόφο των αρχαιοτήτων υποβάλλει την αναγκαιότητα της διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς παράλληλα με την διατήρηση της αρχαιολογικής και ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Save