ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA - ten years!

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2021

9ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
Σημειώσεις για μια Ορέστεια στην πανδημία

Πότε: 1- 10 Ιουλίου 2021
Πού:
estage.gr

Το 9ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος και φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου θα φιλοξενείται στην πλατφόρμα του estage.gr. Εκεί θα βρείτε το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμά μας και όλες τις λεπτομέρειες για τα “εργαστήρια” και τα “δρώμενα” του Σχολείου.


Η έναρξη του 9ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος θα γίνει με την προβολή της μουσικής παράστασης αναλογίου ΜΗΔΕΙΑ -ένα τραγούδι, κλείνοντας έτσι τον κύκλο για τον Έρωτα στην τραγωδία. Το τριετές πρόγραμμα του Σχολείου μας με θέμα την Ορέστεια του Αισχύλου έχει τον τίτλο “Σημειώσεις για μια Ορέστεια στην πανδημία” και ανοίγει με την βιντεοσκοπημένη παράσταση - αναλόγιο των Μυγών του Ζαν Πωλ Σαρτρ σε νέα μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα. Η παράσταση θα προβληθεί σε τρία μέρη.

Στο δεκαήμερο πρόγραμμα του Σχολείου μας μπορείτε να παρακολουθήσετε masterclasses υπό μορφή συνέντευξης με τίτλο “Συναντήσεις”. Στις συνεντεύξεις αυτές ένας μαθητής συναντά τον δάσκαλό του και συζητούν για την τέχνη και την ζωή, την μέθοδο, την εκπαίδευση και ό,τι άλλο προκύπτει από την ουσιαστική γνωριμία ενός μαθητή με τον δάσκαλό του.
Στις “Συναντήσεις” θα μιλήσουμε με την ηθοποιό, σκηνοθέτη και δασκάλα θεάτρου Ρούλα Πατεράκη, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση, την χορεύτρια χορογράφο Λίντα Καπετανέα και τον χορογράφο Γιόζεφ Φρούτσεκ, την σπουδαία τραγουδίστρια και συνθέτρια Σαβίνα Γιαννάτου, την δασκάλα τραγουδιού Μαρίνα Σάττι και τις “Fonέs” Ερασμία Μαρκίδη και Έλενα Λεώνη, τον συνθέτη και σκηνογράφο Βασίλη Μαντζούκη, τη θεατρολόγο σκηνοθέτη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και τον μεγάλο μάστορα του θεάτρου σκιών Άθω Δανέλλη σε μία εκ βαθέων συζήτηση με τον νέο καραγκιοζοπαίχτη και θεατρολόγο Νικόλα Τζιβελέκη. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκης θα μας μιλήσει για τους θεούς του Αισχύλου, κι η Μάρθα Φριντζήλα για τον ρόλο του Χορού στο αρχαίο δράμα. Θα παρακολουθήσουμε την βιντεοσκοπημένη παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη της ομάδας Δρόμος με Δέντρα από το Παλαιό Ελαιουργείο.

Ευχόμαστε να μας επιτρέψουν οι συνθήκες να παρουσιάσουμε μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Σχολείου μας ζωντανά το φθινόπωρο στην πόλη της Ελευσίνας! Προς το παρόν και μέχρι να ξαναβρεθούμε, για να “διασπείρουμε” την ανοσία της ζωντάνιας, της αλληλεπίδρασης και της δημιουργικότητας στο αποστειρωμένο διαδικτυακό μας περιβάλλον σάς προσκαλούμε να συμμετέχετε στα καθημερινά διαδραστικά ερωτηματολόγια, τεστ, κουίζ και παιχνίδια που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του Σχολείου μας με θέμα τι άλλο; ...το αρχαίο δράμα.
Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες μας και κλείστε θέση στην πλατφόρμα του estage, και θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε χορηγός, αρχιθέωρος ή θεωρός του Σχολείου για δέκα ολόκληρες μέρες!

Το 9ο Αττικό Σχολείο θα προσφέρει 15 υποτροφίες για τους ενδιαφερόμενους που είναι κάτοικοι Ελευσίνας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (1/7 – 10/7)
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του estage.gr για παρακολούθηση από την πρεμιέρα τους μέχρι τις 10 Ιουλίου στις 23.59.

Πέμπτη 1 Ιουλίου
21:00 Έναρξη Αττικού Σχολείου – Καλωσόρισμα
& Μουσική Παράσταση /Αναλόγιο “ΜΗΔΕΙΑ” Ευριπίδη- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10 ΕΥΡΩ

Παρασκευή 2 Ιουλίου
19:00 Παράσταση - Αναλόγιο “ΟΙ ΜΥΓΕΣ” του Ζαν Πωλ Σαρτρ -Πρώτη πράξη -ΔΩΡΕΑΝ
20:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία πρώτη ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ -ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ

Σάββατο 3 Ιουλίου
19:00 Παράσταση - Αναλόγιο “ΟΙ ΜΥΓΕΣ” του Ζαν Πωλ Σαρτρ -Δεύτερη πράξη- ΔΩΡΕΑΝ
20:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία δεύτερη ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ

Κυριακή 4 Ιουλίου
19:00 Παράσταση - Αναλόγιο “ΟΙ ΜΥΓΕΣ” του Ζαν Πωλ Σαρτρ -Τρίτη πράξη- ΔΩΡΕΑΝ
20:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία τρίτη ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ -JOZEF FRUCEK- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ

Δευτέρα 5 Ιουλίου
19:00 Διάλεξη ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ -Ιωσήφ Βιβιλάκης- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία τέταρτη ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ

Τρίτη 6 Ιουλίου
19:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία πέμπτη ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Προβολή ταινίας ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΡΕΣΤΕΙΑ -Πιερ Πάολο Παζολίνι-ΔΩΡΕΑΝ*

Τετάρτη 7 Ιουλίου
19:00 Διάλεξη -ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΟΝ ΜΕΛΟΣ -Μάρθα Φριντζήλα -ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία έκτη ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ

Πέμπτη 8 Ιουλίου
19:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία έβδομη ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Προβολή ταινίας Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ -Πίτερ Μπρουκ- ΔΩΡΕΑΝ*

Παρασκευή 9 Ιουλίου
19:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία όγδοη ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Προβολή παράστασης Αισχύλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ- ΔΩΡΕΑΝ

Σάββατο 10 Ιουλίου
19:00 Vidcast ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – Γνωριμία ένατη ΆΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 7 ΕΥΡΩ
20:30 Προβολή παράστασης «Συγκάτοικοι για γέλια» με τον Αθηναϊκό Θίασο σκιών του Άθω Δανέλλη -ΔΩΡΕΑΝ

* μόνο για τους υποτρόφους και τους συντελεστές του Αττικού Σχολείου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 1-10 Ιουλίου 2021 | estage.gr
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του estage.gr για παρακολούθηση από την πρεμιέρα τους μέχρι τις 10 Ιουλίου στις 23.59.
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Ελευσίνας.

Με την επικοινωνιακή υποστήριξη της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

MARTHA’S MOTTO ON ANCIENT GREEK DRAMA

“Wishing to nurture a tree that one day will grow lush foliage and bear fruit, we dig deep into the soil to plant the seed that was given to us by our ancestors.
The ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA is our contribution to our country’s arid contemporary cultural life.
With the support of leaders from the artistic and intellectual communities, our teachers and students become companions on this expedition. On our journey to the past, present and future of the theatrical praxis, we only carry with us in our luggage nothing else but the texts of the ancient Greek poets. And we hope that this journey that started in Elefsina will continue for the years to come and that it will bring great adventures and knowledge.”

Martha Frintzila


Ελεύθεροι πολιορκημένοι (από τα Ιταλικά σχεδιάσματα)

Μάρθα :

«Η αιτία τόσου κοιτάγματος, τόσης χαμηλόφωνης ομιλίας του κόσμου που περνούσε εμπρός μου, μου αποκαλύφθηκε από τον μεγάλο και γλυκό πλούτο της αγάπης σας. Και τώρα όλα αυτά που μας συμβαίνουν μου παρουσιάζονται σαν σκιές. Όλα όσα κάποτε μου φαίνονταν ασύλληπτα μακριά και ψηλά, τώρα μοιάζουν για μένα όπως όταν βλέπει κανείς από την ψηλή όχθη την εικόνα του κάτω στην επιφάνεια του νερού. Δέν χάθηκαν λοιπόν όλα για μας. Έπαψα να βλέπω αυτό το αδυνατισμένο παιδί μου σαν μιά ζωγραφιά πού κάνουν στο στήθος τους οι θαλασσινοί με το βελόνι. Έπαψα να ζηλεύω το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε. Αλλά όπως αυτό το πουλί, όταν η καλοκαιρινή ζέστη φλογίζει τη φύση, βρίσκει την ευτυχία του στη δροσερή σκιά και τη δέχεται με τη μικρή ψυχή του και μ' ένα φευγαλέο κελάϊδημα, έτσι κι εγώ, από τη δίνη των οπλισμένων εχθρών που με κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ' αυτόν εδώ το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι θρόνοι της γης - μιλώ για σένα, ώ ευεργετικό όρυγμα που θα ανατιναχτείς τα ξημερώματα».

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

EPTlogo
010 Prwto
RADIO Deytero 1
Epikoinwnia
StreetRadio New Logo White
Logo Png
030 SkywalkerLogo 1
Forfee Plain Logo
080 Kulturrosupa
Cue
Logoblack
110 Theatromania