Η  Γεωργία Τσαγκαράκη είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του  Εθνικού θεάτρου , με  Post Graduate  στην υποκριτική στο Arts Educational London Schools όπου φοίτησε για έναν χρόνο με υποτροφία από το ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Από το 1996 συμμετέχει σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου θεάτρου, έχοντας συνεργαστεί με αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Γράφει θεατρικά έργα, κάνει διασκευές κειμένων και σκηνοθετεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου τέχνης και θεραπείας  «ΤΟ ΚΤΗΜΑ», όπου οργανώνει εργαστήρια θεάτρου και αυτογνωσίας στην φύση. Είναι ιδρυτικό μέλος του THESYS Κέντρο Συστημικής θεραπείας και μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της Δημιουργικής ομάδας  Tracing Echoes.Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται εντατικά  με την έννοια της τελετουργίας στην θεατρική εκπαίδευση, έχοντας δημιουργήσει μια μέθοδο που στηρίζεται πάνω στην σπειροειδή κίνηση των γεγονότων και των ερμηνευτών.  Το SPIRAL EFFECT  είναι μια δυναμική πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές ξένες χώρες και διαφορετικές γλώσσες, γιατί επικεντρώνεται στην ουσία της επικοινωνίας και της σκηνικής ανάπτυξης. Με όχημα την αρχαία ελληνική τραγωδία και πιο συγκεκριμένα την έννοια του χορού ως  ensemble  στην σκηνική αναπαράσταση, έχει οργανώσει πολλά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύριο μέλημα και ενδιαφέρον της , η ανάδειξη της ατομικής φωνής και ικανότητας του εκάστοτε ερμηνευτή, μέσα από τον ασφαλή χώρο του συνόλου που τον στηρίζει. Μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης με οδηγό το σώμα και τον Λόγο. Βρίσκεται επί πτυχίο στη Δραματοθεραπεία , στο Κέντρο Δια Βίου Εκπαίδευσης  Το ΕΡΜΑ. Έχει κάνει σεμινάρια Video-art   δημιουργικής γραφής, παίζει κρουστά και ασχολείται με την τέχνη της κίνησης.  Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και είναι μητέρα μιας υπέροχης κόρης.

 

Έχει Διδάξει:

-Vassar College

-Pace University

- ΚΤΗΜΑ, Χώρος Τέχνης και εκπαίδευσης.

-Τετράγωνο , χώρος Τέχνης και έκφρασης.

-Ακτίνα, Ιδιωτική  Επαγγελματική σχολή χορού.

-Apprentice company της One Year Lease Company (OYL) .Καλοκαιρινό εκπαιδευτικό σχολείο για αμερικάνους φοιτητές  θεατρικών σπουδών στο Πάπιγκο της Ηπείρου . Η OYL  έχει έδρα στην Νέα Υόρκη. Η συνεργασία  βρίσκεται στον όγδοο χρόνο της.

- Αττικό σχολείο , Θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος.

-BAUMSTRASSE,  χώρος τέχνης και εκπαίδευσης.

-Carnegie Melon University (Pittsburgh)

-SITI company Anne Bogard (Νέα Υόρκη).

-MB2 Centro Para la Experimentacion de las Artes  (Χιλή).

-UNIACC, university for Arts , Sciences and Communication, (Σαντιάγο, Χιλή).

- Λυρική σκηνή (Χορωδία Μαρίνας Σάτι).

- DANZARIN ,Εργαστήρι Χορού και θεάτρου.

- ΓΕΝΑΘΛΟΝ ( Κέντρο Διεπιστημονικής Προσέγγισης Ανθρωπίνων και Φυσικών Συστημάτων).  THESIS ( Κέντρο Συστημικής Θεραπείας)

-ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ψυχικής Υποστήριξης και Πολιτισμού),  στα πλαίσια των ομάδων προσωπικής  ανάπτυξης των μελών τους.

-Δραματική Σχολή Πέτρας, (Πετρούπολη).

 - Εργαστήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ( Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, Γιάννενα, Χαλκιδική).

 

Έχει  διασκευάσει και σκηνοθετήσει:

«The light of Apollo” με τους Tracing Echoes. Μια performance πάνω στο μύθο του Απόλλωνα. Για το ξενοδοχείο KALESMA( Μάιος 2023)

«ONEIRO», μια θεατρική performance πάνω στο μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Χώρος Τέχνης Το ΚΤΗΜΑ (προγραμματισμένη πρεμιέρα Ιούνιος 2023)

«Χοτέλ Νέμεσις»,  Μια μαύρη αστυνομική κωμωδία της Γεωργίας Τσαγκαράκη.  Χώρος Τέχνης Το ΚΤΗΜΑ (προγραμματισμένη πρεμιέρα Σεπτέμβριος 2023)

«In Between-ένας Διθύραμβος», Bios. (Φεβρουάριος Μάρτιος 2022),Συμμετοχή το Buzau Interantional Arts Festival της Ρουμανίας τον Σεπτέμβρη του ’22 με Βραβεία καλύτερης παράστασης, καλύτερης σκηνοθεσίας και ειδικό βραβείο Γυναικείου ρόλου για Ελπινίκη Μαραπίδη στον ρόλο της Αγαύης.

«Mother Tongue» ένας γυναικείος μονόλογος της Γεωργίας Τσαγκαράκη  πάνω στην σεξουαλική κακοποίηση  Χώρος Τέχνης Το ΚΤΗΜΑ (Ιούλιος 2022)

«Ο κύκλος του Διονύσου», μια δική της διασκευή πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη και κείμενα του Τ.Σ Ελλιοτ και ραινερ Μαρια Ρίλκε. Χώρος τέχνης ΤΟ ΚΤΗΜΑ (Ιούλιος 2021)

«Το μαγικό Νησί» μια σύνθεση κειμένων των Μπόστ, Λένας Διβάνη, Βασίλη Αλεξάκη και Γεωργίας Τσαγκαράκη.  Χώρος Τέχνης ΤΟ ΚΤΗΜΑ ( Οκτώβρης 2021)

«LEMON»  μια διασκευή δική της πάνω στον μονόλογο του Alessandro Baricco “Novecento”. Θέατρο Ραντάρ (Οκτώβριος 2018), Μπάγκειον, (Οκτώβριος 2019-20)

«Las Bacantes Flamencas» Μια διασκευή δική της πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη με στοιχεία Φλαμένκο κουλτούρας. Thalia theatre , Queens New York. (Μάρτιος 2019)

«ALKESTIS» μια διασκευή δική της πάνω στην  Άλκηστη του Ευριπίδη MB2, Χιλή (Ιανουάριος 2019)

« Μαίρη  END Τζον» Της Γεωργίας Τσαγκαράκη και Αγγελίτας Τσούγκου. Μια σύγχρονη τραγωδία στηριγμένη στο μύθο της Κλυταιμνήστρας. BAUMSTRASSE, (Ιούνιος 2018)

«Τα Χρυσάνθεμα» Μια σύνθεση κειμένων της Γλυκερίας Μπασδέκη, του Άκη Δήμου και της Γεωργίας Τσαγκαράκη. Χώρος τέχνης  ΤΟ ΚΤΗΜΑ. (Ιούνιος 2018)

«Las Bacantes» Mια διασκευή δική της πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη. MB2 , Χιλή(Οκτώβριος 2017)

 «Βάκχες , μια αναπνοή» Μια  performance με διαδραστικά εργαλεία, σε συνεργασία με τον Interactive soundscape Designer Πάνο Τσαγκαράκη και τον συνθέτη Γιώργο Πετρά. Athens Art Digital Festival  2017.

  «Λήθη a compas» μια έρευνα πάνω στην Λήθη του Δημήτρη Δημητριάδη και την κινησιολογική και μουσική φόρμα του Φλαμένκο. Βυρσοδεψείο (Ιούνιος 2013)

 «Η Ανταλλαγή» του Paul Claudel, Θέατρο Μεταξουργείο,  (Άνοιξη 2008)

 

Έχει παίξει:

-Με το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις:

 «Τρωάδες» του Ευριπίδη, 2015 (σκην. Σωτήρης Χατζάκης),«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη,2014(σκην.Λυδία Κονιόρδου),  «Βάκχες» του Ευριπίδη ,2005 (σκην. Σωτήρης Χατζάκης), « Ίων» του Ευριπίδη, 2003 (σκην. Λυδία Κονιόρδου) «Ορέστεια» του Αισχύλου, 2001( σκην. Ιάννης Κόκκος), «Άλκηστης» του Ευριπίδη , 2000( σκην. Λυδία Κονιόρδου) «Μυθική ζώνη» του Σάμιουελ  Μπέκετ, 2000 (σκην. Νίκος Χατζηπαππάς) , «Οι μηχανές του δόλου και του τρόμου», 2000 (σκην.  Νίκος Περέλης) , «Παγίδες και Φονικά» ,1999 ( σκην. Νίκος Περέλης) , ,  «Τρισεύγενη» του Κωστή  Παλαμά, 1998 (σκην. Νίκος Περέλης) , «Ο καβαλάρης τ’ουρανού»,1997  (σκην.Σωτήρης Χατζάκης) «Ηλέκτρα»  του Σοφοκλή, 1996 (σκην. Λυδία Κονιόρδου)

-Με το Θέατρο Τέχνης στην παράσταση “Το παιχνίδι του τέλους (σκην.Κωσταντίνος Χατζής, χειμώνας 2015-16)  «Θέλω να σας πω» 2005 (σκην. Δημήτρης Ζορμπαλάς).

-Με το Θέατρο Πολιτεία στην παράσταση «Η νύχτα του τράγου» 2002,2003 (σκην. Σωτήρης Χατζάκης).

-Με το Μέγαρο Μουσικής στην παράσταση «Τ’άκουσες Αρετούσα μου?» ,2003 (σκην. Σοφία  Σπυράτου).

-Με  τον ΚΡΑΤΗΡΑ και την ομάδα «Δρόμος με δέντρα» στην παράσταση «Η τυφλή» του Ρ. Μ. Ρίλκε 2003 (σκην. Μάρθα Φριντζήλα).

-Με το The Getty Museum στο Λος Άντζελες, το PLAYHOUSE theatre στην Οξφόρδη και το  COCHRAN THEATRE στο Λονδίνο  στην παράσταση «The swallow song», 2003-4  (σκην. Λυδία Κονιόρδου).

-Με το Από Μηχανής Θέατρο στην παράσταση «Patterns» του Stephen Hutton 2005 (σκην.Hutton Stephen).

-Με το Θέατρο στην οδό Καλλιδρομίου στην παράσταση  «Το αίμα που μαράθηκε» Του ‘ Ακη Δήμου, 2007-8(Σκην.Γιώργος Σαχίνης).

-Με το Θέατρο Μεταξουργείο στην παράσταση «Η Ανταλλαγή» του Paul Claudel, 2008 (σκην. Γεωργία Τσαγκαράκη, Γαλήνη Λυμπεροπούλου)

-Με το 104 Κέντρο Τέχνης και Λόγου των εκδόσεων Καστανιώτη στις παραστάσεις « Αισθηματικές νουβέλες δρχ 35» , των Γεωργία Τσαγκαράκη, Αγγ.Τσούγκου , 2009-10 (σκην.Αγγελίτα Τσούγκου) και «Η Λένα Διβάνη διαβάζει  Sylvia Plath» (σκην. Αγγελίτα Τσούγγου).

-Με το Θέατρο Χώρα στην παράσταση  «Κάπου αλλού» του  Guy de maupassant ,2009 (σκην.Αγγελίτα Τσούγκου).

-Με το Baumstrasse στην παράσταση«Festen» 2015-16 (σκην.Μιχάλης Πανάδης)

και  DRAMA PERPETUA  20011(σκην.Γ.Φριντζήλας)

-Με το Κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων στην  2η  εκδοχή   της DRAMA PERPETUA ,2012

-Με το Βρυσάκι για την 3η εκδοχή της DRAMA PERPETUA 2013(σκην.Γιώργος Φριντζήλας)

-Με το Βυρσοδεψείο στην παράσταση «ΛΗΘΗ  a compάs» 2012(σκην.Γεωργία Τσαγκαράκη)

 

 Έχει γράψει:

Μαζί με την Αγγελίτα Τσούγκου τις «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ 100» . Ένα έργο εμπνευσμένο από τα θρυλικά Άρλεκιν και  ανέβηκε στο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη (Σεζόν 2009-10)

Μαζί με την Αγγελίτα Τσούγκου το  «Μαίρη End Τζον», ένα έργο πάνω στην ενδοοικογενειακή βία με αφορμή τον μύθο της Κλυταιμνήστρας.

«Heaven», σενάριο μικρού μήκους με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

 «Η Κόρα Κόρν και οι περιπέτειες της ζωής», μια παιδική σειρά παραμυθιών που πραγματεύεται το θέμα του διαβήτη τύπου 1.

“Mother Tongue/Ξαπλωμένομωρό”, θεατρικός μονόλογος για μια γυναίκα ηθοποιό και ένα μουσοκό.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ- ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

2021: Σώσε Με. Αστυνομικό θρίλερ για το ΑΝΤ1. Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος

2019:  Αν ήμουν πλούσιος ,Καθημερινή κωμωδία για τον ΑΝΤ1. σκην. Στρ. Μαρκίδης.

2017 : Her Job,του  Nikos Labot

2014: Highway to Hellas  των Arnd Schimkat, Moses Wolff και  Aron Lehmann  , 2014.

2010:  ΧΑΡΙΣΜΑ σκην.  Χριστ.Ιωακειμίδη

2009:συμμετοχή στη σειρά «Εργαζόμενη γυναίκα» σκην. Κατερίνα Φιλιώτη.

2008:συμμετοχή σε επεισόδιο απο τους Αληθινοί Έρωτες, σκην.Στρατούλα Θεωδοράτου, Μπάμπης Σπανός . Alpha.

2008: Without  σκην.Αλέξανδρου Αβρανά.

20 08: «Ο άγγελος μου ο διάβολος μου» ρομαντική κομεντί,για τον ALPHA.σκην. Ανιές Σκλάβου.

2007: Σφηνάκια  ,κωμική σειρά, για τον Alpha σκην. Νάσκαρης Θανάσης

2007: «Άμυνα Ζώνης » του Πέτρου Μάρκαρη για την ΝΕΤ, σκην.  Τσίτος Φίλλιπος

2006:Σκερτσάκια,κωμική σειρά για τον ΑΝΤ1.Σκην. Νάσκαρης Θανάσης

2006:«Στην απέναντι όχθη» σκην. Στασινός Στράτος. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

2005:«Υποβρύχιος έρωτας» σκην. Σολδάτος Γιάννης.

2005: «Exit» Μικρού μήκους, σκην. Τοτσικας Θανάσης

2000: Μικρές συμμετοχές στα σήριαλ: «Μια νύχτα σαν κι αυτή», «Ταξίμι»

1998: «Ήταν ένα μικρό τραινάκι» Μικρού μήκους, σκην. Δάντη Σοφία.

1997: «Έλσα» σκην. Αλκουλή Πόπη.

1996: «Μη μου Άπτου» σκην. Γιατζουτζάκης Δημήτρης.