H Μιράντα Τερζοπούλου είναι εθνολόγος, πρώην βασική ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Γνώρισε καλά πολλές περιοχές της Ελλάδας ταξιδεύοντας πολύ, ερευνώντας και καταγράφοντας. Έχει καταγράψει και μελετήσει πολλές εκδηλώσεις και μορφές του λαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της παραδοσιακής μουσικής και των λαϊκών τελετουργιών δουλεύοντας με διάφορες εθνοτικές, γλωσσικές, θρησκευτικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας. Ηχογραφεί και βιντεοσκοπεί ό,τι είναι απαραίτητο για την ερευνά της, έχοντας συγκροτήσει ένα σημαντικό αρχείο σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού.
Αντικείμενο της έρευνάς της είναι κυρίως οι λαϊκές τελετουργίες γύρω από θηλυκές ιερές μορφές και γενικότερα ο κόσμος των συμβόλων γύρω απ’ τη γυναίκα στις αφηγήσεις και το τραγούδι. Επίσης, η μουσική ως δομικό στοιχείο των εθιμικών τελετουργιών και ως κώδικας επικοινωνίας, τα συμβολικά συστήματα, η αφηγηματικότητα, η θέση της γυναίκας, οι περιθωριακές και αποκλεισμένες ομάδες.
Έχει δουλέψει για τους Έλληνες Ρομά, χριστιανούς και μουσουλμάνους, και έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο: Οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα. Ιστορία – Πολιτισμός. Αθήνα 1996, β΄ 2001, έκδ. Υπουργείο Παιδείας - Γ.Γ.Λαϊκής Επιμόρφωσης.
Έχει επίσης κάνει μακροχρόνια έρευνα για την μουσουλμανική ετεροδοξία (αλεβισμό, μπεκτασισμό, σουφισμό) στη Θράκη και την Τουρκία την οποία έχει παρουσιάσει στα πρώτα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τα θέματα αυτά.
Εργάστηκε ως υπεύθυνη ομάδας σε σχετικά με τα ενδιαφέροντα και την εμπειρία της ερευνητικά προγράμματα, όπως:
• Ερευνητικά Προγράμματα «Θράκη» και «Ανατολική Μακεδονία» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» για την καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Βόρειας Ελλάδας (1995-2004)
• Πρόγραμμα καταγραφής των μουσικών δρώμενων του βορειοελλαδικού χώρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (2000-2004)
• Το ελληνο-τουρκικό Πρόγραμμα «Discussing Europe on the Banks of Maritza River: Thrace as a European Cultural Space [Συζητώντας στις Όχθες του Έβρου: η Θράκη ως Ευρωπαϊκός πολιτισμικός χώρος] (2007-2008).
• Πρόγραμμα Δημιουργίας Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λήμνου (2002-)
Έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις σε συνέδρια, μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, δημοσιεύσεις σχετικά με όλα τα παραπάνω θέματα. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις δίσκων παραδοσιακής μουσικής και είναι σταθερή συνεργάτρια και συγγραφέας στις εκδόσεις του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.
Έχει συμμετάσχει στην δημιουργία πολλών εθνογραφικών ντοκυμαντέρ και εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ . Συνεργάστηκε στη δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων πολιτισμικού περιεχομένου (Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, Αρχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λήμνου).
Είναι μέλος της Γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών/Μεταναστευτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ).