ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

10ο ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Σημειώσεις για μια Ορέστεια στην πανδημία
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και μεράκι, ολοκληρώθηκε ο δέκατος χρόνος λειτουργίας του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην πόλη της Ελευσίνας με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Στο δεκαήμερο Θερινό σχολείο για το Αρχαίο Δράμα, εκτός των εργαστηρίων, έλαβαν χώρα διαλέξεις, παραστάσεις και προβολές στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας και στο X Bowling Art Center, δράσεις τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 500 θεατές.
Το Αττικό Σχολείο με άξονα τα πρόσωπα της Ορέστειας του Αισχύλου συγκάλεσε την “Εκκλησία του Δήμου” ανοίγοντας έναν διάλογο με τους πολίτες πάνω στα θέματα που αναδύονται από την τριλογία και εξακολουθούν να αποτελούν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.


Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, οι κάτοικοι και φίλοι της Ελευσίνας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο:
• Την παράσταση αναλογίου “ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ” της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ
Ανάγνωση ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, Τσέλο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
• Την παράσταση "Τα επτά ταξίδια του Καραγκιόζη" με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη
• Τη συνάντηση με τη θεατρολόγο και σκηνοθέτη Τζωρτζίνα Κακουδάκη
“Τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ στην Ορέστεια”
• Τη συνάντηση με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Θάλεια Πορτοκάλογλου & τις γυναίκες από το ΔΙΚΤΥΟ «Μέλισσα»
“Κασσάνδρα, η φωνή του συλλογικού γυναικείου τραύματος”
• Τη συνάντηση με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Λυδία Κονιόρδου
“ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ -Η Γυναίκα στην εξουσία”
• Τη συνάντηση με τον ποιητή και δοκιμιογράφο Δημήτρη Αγγελή
“Σε ποιον ανήκει η Γλώσσα;”
• Τη συνάντηση με τον αρχαιολόγο Δρ Θόδωρο Παπακώστα
“Τι φάση με τον Αισχύλο και το Δράμα του;”
• Τη συνάντηση με τον Καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη
• Την ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
*Μετά από κάθε ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό (Q&A).

Παράλληλα προγραμματίστηκε ελεύθερη για το κοινό προβολή των ταινιών :
-«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ΤΟΥ Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970)
-«ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Πιερ Πάολο Παζολίνι (1970)
-«Σημειώσεις για μια Ορέστεια στην πανδημία -σχέδιο πρώτο» (2022) – 1η ΠΡΟΒΟΛΗ
Σενάριο/σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα - Πάνος Ανδριανός


Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο X Bowling Art Center, 8-10 Ιουλίου, παρουσιάστηκε και η έκθεση κοστουμιών και προσωπείων, με έργα των σπουδαστών των τεχνικών εργαστήριων του Baumstrasse: του Εργαστηρίου Εκφραστικής και Τελετουργικής Μάσκας με τον Camilo Bentancor και του Εργαστηρίου Κατασκευής Κοστουμιών με την Ηλιάνα Σκουλάκη.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Οι σπουδαστές του Σχολείου παρακολουθούσαν καθημερινά πρακτικά εργαστήρια οκτώ ωρών στο 2ο & 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας. Αναλυτικότερα, οι σπουδαστές παρακολούθησαν:
• Εργαστήρια υποκριτικής 24 ωρών με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση, με τη λέκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Αθηνών και σκηνοθέτη Ιωάννα Ρεμεδιάκη και με τη σκηνοθέτη, ηθοποιό, τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα αλλά και εργαστήριο υποκριτικής με προσωπείο 7 ωρών με τον σκηνοθέτη, χορογράφο και ακροβάτη Camilo Bentancor.
• Εργαστήρια μουσικής και τραγουδιού 18 ωρών με τον μουσικό κρουστών, body music performer και εθνομουσικολόγο Simone Mongelli, με τον συνθέτη και μουσικό Γιάννη Δεσποτάκη και με την μουσικό, τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής Ναταλία Λαμπαδάκη.
• Εργαστήρια κινησιολογίας και σύγχρονου χορού 11 ωρών με την χορογράφο και χορεύτρια Ηρώ Κόντη και με τον χορογράφο και ακροβάτη Camilo Bentancor.
• Εργαστήριο Ενδογλωσσικής Μετάφρασης 8 ωρών με την γλωσσολόγο, φιλόλογο και μεταφράστρια Νικολέττα Φριντζήλα.

Ιδιαίτερη στιγμή στη διάρκεια του προγράμματος ήταν το κλείσιμο του εργαστηρίου του Camilo Bentancor με ένα pop-up live concert στο προαύλιο του σχολείου για τους σπουδαστές με καλεσμένους τους : “Kokowumba and Friends” από το Κονγκό.
Την τελευταία ημέρα του Σχολείου, οι σπουδαστές συμμετείχαν επίσης σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαίο Κάστρο Αιγόσθενων, το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας. Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε δίωρο εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού με τη Ναταλία Λαμπαδάκη στο Πόρτο Γερμενό.

Μπορεί οι εργασίες της δέκατης χρονιάς να τελείωσαν, μα μια καινούρια χρονιά αρχίζει για το ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, που ξεκίνησε ήδη, με την ίδια φροντίδα και αγωνία, τις προετοιμασίες και τον προγραμματισμό για τη δεύτερη χρονιά του κύκλου εργασιών με άξονα τα πρόσωπα της Ορέστειας του Αισχύλου.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.