ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA - three years!

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2016

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2016
Πού: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

camiloo

Σας καλωσορίζουμε στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του και περιλαμβάνει:

70 ώρες μαθημάτων
1 5ωρο masterclass
1 εναρκτήρια παράσταση
5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος
2 συναυλίες
3 κινηματογραφικές προβολές
1 εκπαιδευτική εκδρομή
1 γεύμα καλωσορίσματος
1 αποχαιρετιστήρια τελετή

 

EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2016

ΕΝΔΟΓΛΩΣΣΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ιωάννα Ρεμεδιάκη - “Είναι κακιά η ξενητιά”
Εργαστήρι μετάφρασης πάνω στον ερωτικό/πολιτικό διάλογο Μήδειας-Ιάσονα, από τη "Μήδεια" του Ευριπίδη.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Μαρία Κεχαγιόγλου - “Παρών Ηθοποιός”
Με αφετηρία τον πρόλογο των Βακχών οι σπουδαστές με όχημα το λόγο και το σώμα προσεγγίζουν και μελετούν την διττή φύση του Θεού.

Ακύλλας Καραζήσης - “Εργαστήριο”
Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στη θεατρική εμπειρία.
Ο ειδικός τρόπος του οφείλει να είναι σεβαστός.

Μάρθα Φριντζήλα - “Δέκα λεπτά τραγωδία”
Ο σπουδαστής καλείται να ετοιμάσει μέσα σε μία εβδομάδα μία δεκάλεπτη παράσταση τραγωδίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους.
Οι δεκάλεπτες παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό στο τέλος του εργαστηρίου.

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Εμμανουέλα Κορκή - “Ο Κόσμος είναι το Σώμα σου”
Τέσσερις μέρες διαδρομών ανακάλυψης και παρατήρησης του κινούμενου σώματος. Του δικού μου και του άλλου. Πώς είμαι παρών, πώς μετακινούμαι, πώς επικοινωνώ; Μέσα από αυτοσχεδιαστικές συνθήκες και χορογραφημένο υλικό θα γνωρίσουμε τα εργαλεία που μας δίνει ο χώρος και ο χρόνος για να εξερευνήσουμε τα όρια μας και τους άπειρους τρόπους που μπορούμε να κινηθούμε. Παίζοντας με βαθιά περιέργεια.

ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ - ΦΩΝΗΤΙΚΗ

Σαβίνα Γιαννάτου - “Το Φαινόμενο της Φωνής”
Έξω από τα πρότυπα και τους προκαθορισμένους κώδικες της ομιλίας και του τραγουδιού η Σαβίνα Γιαννάτου μας εισάγει στην φωνή ως φαινόμενο. Μέσα από ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, χωρίς την χρήση παρτιτούρας, εξερευνούμε την έσω φωνή και την ακολουθούμε ως την πηγή της. Η φωνή διαστέλλεται και συστέλλεται, γιγαντώνεται και συρρικνώνεται, ακροβατεί και χορεύει δίχως όρια. Το εργαστήριο ερευνά την φωνή και τα μυστήριά της στοχεύοντας σε μία φωνητική εμπειρία υπερβατική.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

ROOTLESSROOT (Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek) -Masterclass
Στο masterclass αυτό θα ασχοληθούμε με την ανάλυση της δομής της κίνησης, τη σύνθεσή της και με τη διαμόρφωση διαφορετικών εργαλείων για τη δημιουργία κινησιολογικού υλικού.
Δεν αφήνουμε σε καμία τεχνική ή προκατάληψη να καθορίσει πώς και πότε πρέπει να συμβεί μία κίνηση. Κινούμαστε μαζί με τον άλλον με τρόπο παράτολμο αλλά ασφαλή χωρίς να προβάλλουμε το τι θα συμβεί τις επόμενες στιγμές. Είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας μέσα από την αλληλεπίδραση με τον άλλον. Ο/η παρτενέρ γίνεται ένας ολοκάθαρος καθρέπτης του εαυτού μας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ανδρέας Σεγδίτσας -“Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί”
Κυκλικοί και αντικρυστοί χοροί, ανδρικοί, γυναικείοι και μικτοί. Θρησκευτικοί χοροί, πολεμικοί χοροί, ερωτικοί χοροί, χοροί στα συμπόσια και στους γάμους, χοροί του πένθους. Γιατί ό,τι δεν μπορείς να πεις, μπορείς να το χορέψεις.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Άθως Δανέλλης - “Υπηρετώντας μια Σκιά”
Ο σπουδαίος μαέστρος του Θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλλης μας εισάγει στον δισδιάστατο κόσμο του υπηρετώντας με γνώση και ταπεινότητα την παλαιά τέχνη του.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ

Σίμος Κακάλας -“Μάσκα, ένας δρόμος για την υποκριτική”
Στο σύμπαν του θεάτρου η μάσκα είναι ένα απόλυτο μέγεθος που επιτρέπει στον ηθοποιό να έχει ένα τέτοιο εργαλείο στο χέρι του, όπως ο μουσικός έχει ένα μουσικό όργανο.
Στο εργαστήριο αυτό θα ερευνήσουμε την χρήση της μάσκας, ως εργαλείο για την οικοδόμηση του χαρακτήρα αλλά και τη βαθύτερη γνώση του σώματος.

ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ

Camilo Bentancor - “Από μηχανής ηθοποιός”
Ένα εργαστήριο για το σώμα του περφόρμερ στα άκρα.
Ο ακροβάτης, χορευτής και χορογράφος Camilo Bentancor διδάσκει τις τεχνικές και τις λειτουργίες του σώματος όταν αυτό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση επί σκηνής.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, ελέγχου της αναπνοής και της σκηνικής αγωνίας.

ΔΙΑΛΕΞΗ -MASTERCLASS

Τζωρτζίνα Κακουδάκη “Ο θεατρικός Ευριπίδης: από το χαρτί στη σκηνή”
Η πρόσληψη του Ευριπίδη από την ελληνική σκηνή, τον 20ο αιώνα. Τάσεις, προτάσεις, συμφωνίες και διαφωνίες.‬
Ένα τρίωρο masterclass με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, για τον τρόπο που ανέβηκε ο Ευριπίδης το ελληνικό θέατρο, μέσα στην συνεχώς μεταβαλλόμενη, -αν και αμετάκλητα σταθερή-, αντίληψη για πώς πρέπει να παίζεται το αρχαίο δράμα.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μιχάλης Σιγανίδης & Τhe Hus-band
"Στὸ νοικοκυρεμένο σύμπαν τοῦ ἰδεαλισμοῦ, τὸν 19ο αἰώνα, ὁ τεχνοκριτικὸς Walter Pater, ποὺ ὁρισμένοι αποκαλοῦν Βαλτερπάτερ, διατύπωσε τὴν πεποίθεση ὅτι ὅλες οἱ τέχνες ἐπιδιώκουν τὴν κατάσταση τῆς μουσικῆς.
Ἀποστάζοντας τὸ βίωμα τοῦ 20οῦ αἰώνα, τὸ ἔργο τοῦ Samuel Beckett μᾶς διδάσκει ὅτι ὅλη ἡ τέχνη ἐπιδιώκει τὴ σιωπή. Αὐτὸ κάνει ἡ μουσικὴ τοῦ Σιγανίδη: περιγράφει τὴ σιωπή, τὴν αφωνία τῶν Σιγανιδῶν ἰχθύων, τὴ σιωπὴ ποὺ εἶναι τὸ μηδέν."
Γαβριήλ Ν.Πεντζίκης

Χάρης Λαμπράκης: πιάνο, νέι
James Wylie: άλτο σαξόφωνο
Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, ηλ. κιθάρα, φωνή, tapes

 

Mάρθα Φριντζήλα -Παναγιώτης Τσεβάς “Είκοσι χρόνια επιτυχίες άλλων”

Τι ήθελα; τι ήθελα να γράψω;
Κάτι ήθελα, κάτι να πω...
Αχ, ποίημα καταραμένο,
γιατί μου θύμισες πως είμαι εγώ;

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Αθανασία Κανελλοπούλου - ''RUPTURE περσεφόνη''

Μια χοροεικαστική παράσταση που ερευνά το θέμα της διάσπασης της ύπαρξης, το μοίρασμα ανάμεσα σε δύο τόπους, την εξορία και το βασίλειο.
Δύο εαυτοί, του φωτός και του σκότους, ένα σύμπαν ολόκληρο σε μια ελάχιστη αναπαράσταση, στη διαχωριστική γραμμή της φωτοσκίασης, σε μια Περσεφόνη.
Ταγμένη να καταδύεται και να ανέρχεται, να συν-πάσχει με τους δέσμιους και τους κολασμένους, με το περιορισμένο και το πεπερασμένο, να πραγματώνει το φως και το σκοτάδι.
Η γυναικεία ταυτότητα και φύση στο πέρασμα των χρόνων και στην πορεία της εξέλιξης των ιδεών έχουν εμπνεύσει επανειλημμένα την μέχρι τώρα χορογραφική μου έρευνα. To ''RUPTURE περσεφόνη'', είναι ένα σύμβολο κίνησης μεταξύ κόσμων, είναι η προσωπική μου περιήγησή στις αντανακλάσεις των σκοτεινών τοπίων του Ανθρώπινου πάνω στο μύθο του Θεϊκού.
Το έργο έχει παρουσιαστεί στα ακόλουθα φεστιβάλ και θέατρα: Ackerstadt Palast- Βερολίνο, Ramallah Contemporary Dance Festival- Παλαιστίνη, Solo Dance Festival Gdansk- Πολωνία, 5th Bonner International Solo Festival- Βόννη, Dance Fest Ακροποδητί- Σύρος, Tatavla Sahne- Κωνσταντινούπολη, Baumstrasse- Αθήνα.
Σύλληψη/ Xορογραφία/ Eρμηνεία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Πρωτότυπη Mουσική Σύνθεση: Mario Sammut
Φωτισμοί / Τεχνική Υποστήριξη: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Φωτογραφίες: Χρυσάνθη Σιέμπου, Γιάννης Χατζηαντωνίου

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΙΩΝ Ευριπίδη, σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα
ΑΛΚΗΣΤΗ Ευριπίδη, σκηνοθεσία Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης
ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη, σκηνοθεσία Φένια Τσάμη
"ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΧΘΗ - ΜΗΔΕΙΑΣ ΥΛΙΚΟ - ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" Heiner Muller, σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης
ΜΙΑ ΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ --in situ performance, σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

MEDEA Pier Paolo Pasolini (1969)
MEDEA Lars Von Trier (1988)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΘΗΒΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο, Καδμείον, Αρχαία Τανάγρα, Ιερό Καβείρων

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


 

MARTHA’S MOTO ON ANCIENT GREEK DRAMA

“Wishing to nurture a tree that one day will grow lush foliage and bear fruit, we dig deep into the soil to plant the seed that was given to us by our ancestors.
The ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA is our contribution to our country’s arid contemporary cultural life.
With the support of leaders from the artistic and intellectual communities, our teachers and students become companions on this expedition. On our journey to the past, present and future of the theatrical praxis, we only carry with us in our luggage nothing else but the texts of the ancient Greek poets. And we hope that this journey that started in Elefsina will continue for the years to come and that it will bring great adventures and knowledge.”

Martha Frintzila

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Θέλεις να υποστηρίξεις τον θεσμό του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και δεν ξέρεις πώς;

xorigos

Τίμησε το θεσμό της χορηγίας που κλείνει 26 αιώνες ζωής και χρηματοδότησε την λειτουργία και τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Ανάλογα με την χρηματική προσφορά γίνε Μέγας Χορηγός, Χορηγός, Υποστηρικτής ή Φίλος του Αττικού Σχολείου.

Αν επιθυμείς αναλυτική ενημέρωση για τις προβλεπόμενες για τους χορηγούς μας αντισταθμιστικές παροχές επικοινώνησε μαζί μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Ιωάννα Νασιοπούλου)

hestiarches

Σαν άλλος εστίαρχος μπορείς να αναλάβεις τα έξοδα σίτισης κάποιου φοιτητή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, για μία έως δέκα μέρες. Ανά ημέρα το κόστος σίτισης ανέρχεται στα 12 ευρώ.

Μπορείς να προπληρώσεις τα κουπόνια σίτισης ή, στην περίπτωση που είσαι εστιάτορας, να αναλάβεις κάποια γεύματα ή να παράσχεις έκπτωση για τους σπουδαστές!

Αν πάλι μαγειρεύεις καλά, κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη!

Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Δανάη Μπότιτς)


theoros

Μιας και δικαίως το θέατρο αποκαλείται Σχολείο του λαού, οι προγονοί μας, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική του αξία, φρόντιζαν να εξασφαλίσουν για τους άπορους συμπολίτες τους τα “Θεωρικά”, το απαιτούμενο δηλαδή χρηματικό ποσό που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις. Χάρισε μια ατέλεια και συνάμα δώσε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις και τα δρώμενα του Αττικού σχολείου κάποιος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, και ενδεχομένως:

- ένας φίλος σου “αμύητος” στο θέατρο, για να γνωρίσει τη μαγεία του θεάτρου
- ένας θεατρόφιλος, για να βιώσει αυτό που περιμένει πώς και πώς
- κάποιος που αγαπάς, για να σε καταλάβει καλύτερα

Η κάρτα δωρεάν εισόδου για όλο το δεκαήμερο ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων ενός τριημέρου είναι 5 ευρώ.

Και μην ξεχνάς: το θέατρο είναι δώρο ανεκτίμητο!

Αν επιθυμείς να αναλάβεις τα θεωρικά ενημέρωσέ μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


ethelondis

Ανασκουμπώσου και δήλωσε συμμετοχή σε μία από τις κάτωθι ομάδες εργασίας του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

- Ομάδα Καθαριότητας
- Ομάδα Φύλαξης - Επιστασίας
- Ομάδα Διερμηνείας - Μετάφρασης
- Ομάδα Μεταφορών - Επικοινωνίας
- Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης

Δήλωσε συμμετοχή στο [email protected] (Υπεύθυνη: Νικολέττα Φριντζήλα)


arhitheoros

Γίνε πρεσβευτής, δώσε τα φώτα και διάδωσε τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, σε ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο μπλόγκ σου. Ενημέρωσε-κοινώνησε-μοιράσου τα δελτία τύπου, τις ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο (αναρτήσεις, e-mail, SMS κλπ.λπ.λπ).

Αν σε ενδιαφέρει να αναγορευτείς Αρχιθέωρος ενημέρωσέ μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Χρύσα Παριανού)


Sarpedon

- Ανάλαβε τα δίδακτρα κάποιου σπουδαστή. Δώσε την ευκαιρία σε κάποιον που αγαπάει το θέατρο να το σπουδάσει.

- Φιλοξένησε έναν σπουδαστή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, παρέχοντάς του στέγη και διατροφή, από 1 έως 10 Ιουλίου.

Σκέψου για μας και πες μας τι δεν σκεφτήκαμε στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


Twitter

Facebook Events

Χορηγοί Επικοινωνίας

Prwto
Doc Tv
Toradiofonogr 620x620 24
Logoepohis
Elculture Logo Primary   2
LogoWhiteOnBlackRoundedgr
Logo CULTURENOWGR
MG LOGO Redesigned
Artistbook Logo Black 300dpiCMYK
Logotop12
Artic2
Logaki
Logo
Tritokoudouni
Logo
Kokkini Karfitsa
Mikrokosmos
Promo Logo With Text For Light Background Png
M Wordradio Logo Final
Portokali
New Logo Better Q White
Newlogopng
Octava Logo Black
CRradio Logo 2015 16
Alfa Laikos
Driverfm
Logo Fin
Pints Logo

Ειδικές Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ελευσίνας LOGO-dimos-elefsinas

Ευχαριστούμε θερμά τα κάτωθι καταστήματα του Δήμου Ελευσίνας για την υποστήριξη του θεσμού του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και την ευγενική τους προσφορά στους μαθητές μας:

«ΑΙΓΑΙΟ», ουζερί – ψαροταβέρνα: Αισχύλου 3, 2105546001
«ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ», μεζεδοπωλείο: Νικολαΐδου 54, 2105545577
«ΓΚΑΖΟΖΑ», café: Νικολαΐδου 82, 2105545494
«ΕΛΕΥΣΙΝΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», ψητοπωλείο: Νικολαΐδου 28, 2105540541
«ΚΥΚΕΩΝ», εστιατόριο – bar– café: Σ. Γκιόκα 2, 2105545401
«ΛΙΣΓΑΡΑ», ψητοπωλείο: Ελ. Βενιζέλου 96, 2105547215-6
«ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ», μεζεδοπωλείο – ουζερί: Δραγούμη 31, 2105561372
«ΡΑΚΟΥΝ», μεζεδοπωλείο: Νικολαΐδου 66, 2105547910

Ευχαριστούμε την εταιρία LOGO-letrina για την προσφορά των κρασιών:
Ευχαριστούμε τα super market LOGO-skalvanitis