ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA - four years!

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2017

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2016
Πού: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

DSC 0308 Small

Σας καλωσορίζουμε στο 5ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 5ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

To Aττικό Σχολείο εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Από αυτή τη χρονιά ξεκινά και η συνεργασία μας με το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Between the Seas, με έδρα την Νέα Υόρκη, το οποίο θα συμμετέχει στο Αττικό Σχολείο με τρεις παραστάσεις.

Το σχολείο θα φιλοξενήσει 50 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η ομάδα τον Αύγουστο του 2017 θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια την τραγωδία Φιλοκτήτης σε νέα μετάφραση, με την συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του και περιλαμβάνει:

70 ώρες μαθημάτων

2 τρίωρα masterclasses

1 εναρκτήρια παράσταση

5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος

3 επαγγελματικές παραστάσεις

2 κινηματογραφικές προβολές

1 εκπαιδευτική εκδρομή

1 γεύμα καλωσορίσματος

1 αποχαιρετιστήρια τελετή

 

Το πρόγραμμα των μαθημάτων βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι καθηγητές που θα διδάξουν στο Αττικό Σχολείο 2017.

Παράλληλα με τις προγραμματιζόμενες δράσεις, στο πλαίσιο του 5ου Αττικού Σχολείου τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της τρέχουσας περιόδου (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017):

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ -μια τραγωδία για τον άνθρωπο

Εργαστήριο υποκριτικής με την Μάρθα Φριντζήλα.

Η λειτουργία του Χορού -η δύναμη της Κοινότητας

Στο εργαστήριο δουλεύουμε συλλογικά. Προσπαθούμε να εκφράσουμε ένα κοινό πιστεύω. Ως ομάδα. Σαν ένα σώμα με πολλές σκέψεις, πολλές αγωνίες και απορίες που καταφέρνει εντέλει να συντονιστεί σε μία Φωνή. Ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή είναι ο κοινός μας τόπος. Η τραγωδία που φέρνει τον πατριωτισμό αντιμέτωπο με τον ανθρωπισμό. Και τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα αποτελέσουν τον Χορό την παράσταση του Φιλοκτήτη, που θα ανεβεί σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα στο φεστιβάλ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017.

ΑΝΤΙΓόΝΕΣ (Σοφοκλή, Ανούιγ, Μπρέχτ)

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μιχάλης Πανάδης

Οκτάμηνο εργαστήριο υποκριτικής με θέμα το μύθο της Αντιγόνης όπως αυτός αποτυπώθηκε πρώτα από τον Σοφοκλή και μετέπειτα από τον Ζαν Ανούιγ και τον Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο πρώτος και θεωρητικός άξονας του εργαστηρίου ασχολείται με τα κείμενα μελετώντας πέρα από την καλλιτεχνική τους υπόσταση και αξία, το κοινωνικό και πολιτικό τους πλαίσιο. Ο ίδιος μύθος γίνεται γραφή για σκηνική δράση, και ξαναγράφεται, σε τρεις κομβικές ιστορικές στιγμές, σε τρεις κομβικής σημασίας χώρες, σε τρεις κομβικές κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις. Ο δεύτερος και πρακτικός άξονας του εργαστηρίου ασχολείται με τον επιμερισμό του θεατρικού γεγονότος, μελετώντας ξέχωρα τρεις κομβικής σημασίας έννοιες που απαρτίζουν το σύνολο της θεατρικής δράσης: την Μελέτη του Χαρακτήρα, την Τεχνική της Τεχνικής και τον Άλλο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν κάθε μία από τις έννοιες αυτές ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα έργα, χωρίς την πρόσμιξη των άλλων δύο. Στόχος της έρευνας είναι η παρατήρηση του τρόπου λειτουργίας ενός θεατρικού γεγονότος όταν αυτό προκύπτει μέσα από ένα και μοναδικό κανάλι εργασίας, και ποιά είναι η διαφορά όταν αυτά τα κανάλια συνομιλήσουν.

Οιδίπους επί Κολωνώ - η τραγωδία του Σοφοκλή (και όλων μας)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Φένια Τσάμη

Ανάμεσα στην ενοχή και την αθωότητα. Φθάνει κάνεις στα γεράματα, χωρίς να ξέρει αν έφταιξε ή όχι για τις επιλογές του, αν ήταν ελεύθερος στις αποφάσεις του ή αν μια άφευκτη μοίρα του είχε προδικάσει τα μελλούμενα.

Απόπειρα προσέγγισης και παρουσίασης της τελευταίας χρονικά τραγωδίας του Σοφοκλή, με και χωρίς την χρήση προσωπείων.

ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογέννης

«Αίμα του Ατρέα γεννημένο στη δυστυχία

απελευθερώνοντας τη φύση σου αποχωρείς

και τα δεινά που έρχονταν σταμάτησες»

Στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή δε διέταξε κανείς το φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Η Ηλέκτρα έχει πάρει σταθερή απόφαση κι ο Ορέστης έχει σταθερό χέρι. Εδώ δεν υπάρχουν Ερινύες για να διώξουν τους μητροκτόνους. Ερινύες είναι τα παιδιά του Αγαμέμνονα. Δεν υπάρχουν δικαστήρια να δικάσουν τον Ορέστη. Ο Χορός τους απαλλάσσει:

«Νατοι. Είναι εδώ

Το χέρι τους στάζει από τη θυσία στον Άρη.

-και δεν τους κατηγορώ.»

Οιδίπους Τύραννος- αντιμετωπίζοντας τον χρόνο σαν χώρο

Yπεύθυνος εργαστηρίου: Γιώργος Φριντζήλας

Διερευνώντας την ελευθερία του να κινείσαι μεταξύ περιορισμών, αναζητάμε το είδος της σιωπής που επιτρέπει το διάλογο με την περιοχή του μύθου, προσωπικού και συλλογικού. Ένα τρίωρο παιχνίδι χωρίς διάλειμμα. Ένα παιχνίδι με αυστηρή ώρα έναρξης και λήξης. Ένα παιχνίδι περιορισμών, ελευθερίας, κανόνων και εκμυστηρεύσεων. Ένα παιχνίδι αναζήτησης του μύθου του Οιδίποδα.

 

MARTHA’S MOTTO ON ANCIENT GREEK DRAMA

“Wishing to nurture a tree that one day will grow lush foliage and bear fruit, we dig deep into the soil to plant the seed that was given to us by our ancestors.
The ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA is our contribution to our country’s arid contemporary cultural life.
With the support of leaders from the artistic and intellectual communities, our teachers and students become companions on this expedition. On our journey to the past, present and future of the theatrical praxis, we only carry with us in our luggage nothing else but the texts of the ancient Greek poets. And we hope that this journey that started in Elefsina will continue for the years to come and that it will bring great adventures and knowledge.”

Martha Frintzila


Ελεύθεροι πολιορκημένοι (από τα Ιταλικά σχεδιάσματα)

Μάρθα :

«Η αιτία τόσου κοιτάγματος, τόσης χαμηλόφωνης ομιλίας του κόσμου που περνούσε εμπρός μου, μου αποκαλύφθηκε από τον μεγάλο και γλυκό πλούτο της αγάπης σας. Και τώρα όλα αυτά που μας συμβαίνουν μου παρουσιάζονται σαν σκιές. Όλα όσα κάποτε μου φαίνονταν ασύλληπτα μακριά και ψηλά, τώρα μοιάζουν για μένα όπως όταν βλέπει κανείς από την ψηλή όχθη την εικόνα του κάτω στην επιφάνεια του νερού. Δέν χάθηκαν λοιπόν όλα για μας. Έπαψα να βλέπω αυτό το αδυνατισμένο παιδί μου σαν μιά ζωγραφιά πού κάνουν στο στήθος τους οι θαλασσινοί με το βελόνι. Έπαψα να ζηλεύω το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε. Αλλά όπως αυτό το πουλί, όταν η καλοκαιρινή ζέστη φλογίζει τη φύση, βρίσκει την ευτυχία του στη δροσερή σκιά και τη δέχεται με τη μικρή ψυχή του και μ' ένα φευγαλέο κελάϊδημα, έτσι κι εγώ, από τη δίνη των οπλισμένων εχθρών που με κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ' αυτόν εδώ το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι θρόνοι της γης - μιλώ για σένα, ώ ευεργετικό όρυγμα που θα ανατιναχτείς τα ξημερώματα».

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Θέλεις να υποστηρίξεις τον θεσμό του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και δεν ξέρεις πώς;

xorigos

Τίμησε το θεσμό της χορηγίας που κλείνει 26 αιώνες ζωής και χρηματοδότησε την λειτουργία και τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Ανάλογα με την χρηματική προσφορά γίνε Μέγας Χορηγός, Χορηγός, Υποστηρικτής ή Φίλος του Αττικού Σχολείου.

Αν επιθυμείς αναλυτική ενημέρωση για τις προβλεπόμενες για τους χορηγούς μας αντισταθμιστικές παροχές επικοινώνησε μαζί μας στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Ιωάννα Νασιοπούλου)

hestiarches

Σαν άλλος εστίαρχος μπορείς να αναλάβεις τα έξοδα σίτισης κάποιου φοιτητή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, για μία έως δέκα μέρες. Ανά ημέρα το κόστος σίτισης ανέρχεται στα 12 ευρώ.

Μπορείς να προπληρώσεις τα κουπόνια σίτισης ή, στην περίπτωση που είσαι εστιάτορας, να αναλάβεις κάποια γεύματα ή να παράσχεις έκπτωση για τους σπουδαστές!

Αν πάλι μαγειρεύεις καλά, κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη!

Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Δανάη Μπότιτς)


theoros

Μιας και δικαίως το θέατρο αποκαλείται Σχολείο του λαού, οι προγονοί μας, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική του αξία, φρόντιζαν να εξασφαλίσουν για τους άπορους συμπολίτες τους τα “Θεωρικά”, το απαιτούμενο δηλαδή χρηματικό ποσό που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις. Χάρισε μια ατέλεια και συνάμα δώσε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις και τα δρώμενα του Αττικού σχολείου κάποιος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, και ενδεχομένως:

- ένας φίλος σου “αμύητος” στο θέατρο, για να γνωρίσει τη μαγεία του θεάτρου
- ένας θεατρόφιλος, για να βιώσει αυτό που περιμένει πώς και πώς
- κάποιος που αγαπάς, για να σε καταλάβει καλύτερα

Η κάρτα δωρεάν εισόδου για όλο το δεκαήμερο ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων ενός τριημέρου είναι 5 ευρώ.

Και μην ξεχνάς: το θέατρο είναι δώρο ανεκτίμητο!

Αν επιθυμείς να αναλάβεις τα θεωρικά ενημέρωσέ μας στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


ethelondis

Ανασκουμπώσου και δήλωσε συμμετοχή σε μία από τις κάτωθι ομάδες εργασίας του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

- Ομάδα Καθαριότητας
- Ομάδα Φύλαξης - Επιστασίας
- Ομάδα Διερμηνείας - Μετάφρασης
- Ομάδα Μεταφορών - Επικοινωνίας
- Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης

Δήλωσε συμμετοχή στο info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Νικολέττα Φριντζήλα)


arhitheoros

Γίνε πρεσβευτής, δώσε τα φώτα και διάδωσε τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, σε ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο μπλόγκ σου. Ενημέρωσε-κοινώνησε-μοιράσου τα δελτία τύπου, τις ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο (αναρτήσεις, e-mail, SMS κλπ.λπ.λπ).

Αν σε ενδιαφέρει να αναγορευτείς Αρχιθέωρος ενημέρωσέ μας στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Χρύσα Παριανού)


eisfora

Στήριξε την προσπάθεια μας αγοράζοντας το Κουπόνι Eνίσχυσης των 2 ευρώ ή πρόσφερε αναλώσιμα και γραφική ύλη.

Δήλωσε την προσφορά ή εισφορά σου στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Βάσια Μπάλλα)


Sarpedon

- Ανάλαβε τα δίδακτρα κάποιου σπουδαστή. Δώσε την ευκαιρία σε κάποιον που αγαπάει το θέατρο να το σπουδάσει.

- Φιλοξένησε έναν σπουδαστή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, παρέχοντάς του στέγη και διατροφή, από 1 έως 10 Ιουλίου.

Σκέψου για μας και πες μας τι δεν σκεφτήκαμε στο: info@attikosxoleio.gr (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


Facebook Feed

Instagram Feed

attiko_sxoleio
Το flyer εμφανίστηκε ζωντανά στο Ελαιουργείο! #flyer #banner #live #nancy #funny #celebrity #eleusis #attiko #summer #school
attiko_sxoleio
Ζωγραφίζοντας.. για ανακύκλωση! #makingof #sign #summer #school #handmade #recycle
attiko_sxoleio
Aπό την παράσταση "Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες" Heiner Muller Ευχαριστούμε @seta.ak ;) #performance #muller #theatre #attiko #workshop #ancient #drama
attiko_sxoleio
Η χελώνα... διακοπές!! #turtle #summer #sea #holiday #attiko

Χορηγοί Επικοινωνίας

Prwto
Doc Tv
Toradiofonogr 620x620 24
Logoepohis
Elculture Logo Primary   2
LogoWhiteOnBlackRoundedgr
Logo CULTURENOWGR
MG LOGO Redesigned
Artistbook Logo Black 300dpiCMYK
Logotop12
Artic2
Logaki
Logo
Tritokoudouni
Logo
Kokkini Karfitsa
Mikrokosmos
Promo Logo With Text For Light Background Png
M Wordradio Logo Final
Portokali
New Logo Better Q White
Newlogopng
Octava Logo Black
CRradio Logo 2015 16
Alfa Laikos
Driverfm
Logo Fin
Pints Logo

Ειδικές Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ελευσίνας LOGO-dimos-elefsinas

Ευχαριστούμε θερμά τα κάτωθι καταστήματα του Δήμου Ελευσίνας για την υποστήριξη του θεσμού του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και την ευγενική τους προσφορά στους μαθητές μας:

«ΡΑΚΟΥΝ», μεζεδοπωλείο: Νικολαΐδου 66, 2105547910
ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ψητοπωλείο: Γ. Πειρουνάκη 9, Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, 2105548347
BLACRIMA Tattoo Studio: Λάσκου 1 (πεζόδρομος Νικολαϊδου), 210 5540917
ΜΑΓΑΤΖΕΣ, μεζεδοπωλείο: Γεωργίου Παύλου 1, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2105563316
ΚΑΠΑΚΙ, Παραδοσιακό Καφεποτείο Τσιπουράδικο: Πλατεία Ηρώων 2, Κάτω Ελευσίνα, 2105544126
"ΦΩΤΟ ΣΤΡΑΤΟΣ", Φωτοτυπείο: Νικολαΐδου 53, 2130312132

Ευχαριστούμε τους εμπορικούς χορηγούς μας:

τα super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ LOGO skalvanitis
τις υπηρεσίες εστίασης ΚΑLESIS LOGO KALESIS

τους Φούρνους Γιαννουλάκη,
το καφεκοπτείο του Αντώνη Ολυμπίδη,
την φρουταγορά Μπέρμπερης,
την φρουταγορά Κατσάνος,
το φούρνο "Η ΘΕΙΑ ΑΡΧΟΝΤΩ",
το φούρνο Δημητρίου Τζίνη,
το IKEBANA για τους βασιλικούς,
την υπεραγορά Κρεάτων ΣΤΡΑΪΤΟΥΡΗΣ,
τo mini market ARBAT,
το MARAS Ξηροί Καρποί,
την κάβα Μαραγκός,
τον Νικόλαο Αντωνίου για τα τυροκομικά προϊόντα,
την Βασιλείου Χαρά για τα αυγά,
το φαρμακείο της Εμμανουέλας Γκολέμη,
το κατάστημα ποδηλάτων VERDIS BIKES,
και το μορφωτικό ίδρυμα Λάτση.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save