ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA - six years!

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2018

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2018
Πού: ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σας καλωσορίζουμε στο 6ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στην πόλη της Ελευσίνας. Οι εργασίες του 6ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Aισχύλο.

kotsali 1
 

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος ολοκληρώνει φέτος τον δεύτερο τριετή κύκλο εργασιών του (2012-2015 και 2015-2018).

Στο διάστημα αυτό ανέπτυξε τη δράση του μέσα από συνεργασίες με θεσμούς, ιδρύματα, φορείς, καλλιτέχνες και ομάδες της χώρας και του εξωτερικού συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Ιούλιο του 2017.

Για το 2018 θέμα του 6ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου. Η ομάδα μας έχει ξεκινήσει ήδη, με την ίδια φροντίδα και αγωνία, τις προετοιμασίες και τον προγραμματισμό για το 6ο Αττικό Σχολείο, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη της Ελευσίνας και εντάσσεται από την περσινή χρονιά στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Το 6ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος προγραμματίζεται για το διάστημα 1 έως 10 Ιουλίου και απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον για το Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του.

Το σχολείο θα φιλοξενήσει 50 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η ομάδα τον Αύγουστο του 2018 θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια την τραγωδία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ. Η παράσταση ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ σε πρωτότυπη μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα και σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα ανεβαίνει από τον θίασο της ΑΜΚΕ Δρόμος με Δέντρα ως αποτέλεσμα της ετήσιας εργασίας του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2018.

Το θερινό πρόγραμμα όπως έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί θα περιλαμβάνει:

70 ώρες μαθημάτων
2 διαλέξεις
2 εκθέσεις διάρκειας δέκα ημερών
5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος
1 επαγγελματική παράσταση
4 κινηματογραφικές προβολές
5 ακροάσεις μουσικών και θεατρικών έργων
1 εκπαιδευτική εκδρομή
1 γεύμα καλωσορίσματος
1 αποχαιρετιστήρια τελετή

KAΘΗΓΗΤΕΣ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ
ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ
ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
CAMILO BENTANCOR

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΡΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ 

ΦΩΝΗΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΓΔΙΤΣΑΣ 

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ (ελεύθερη η συμμετοχή για τους μαθητές του Αττικού Σχολείου)
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΟΡΚΗ 
ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

01/07 

 • Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ΑΛΕΚΟΥ ΚΥΡΑΡΙΝΗ 
 • Μουσική παράσταση “τ' αδέλφια ΤΑΔΕ”  Μια Action Poetry παράσταση που δουλεύουν ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης τα τελευταία χρόνια βασισμένη στο λόγο του Arthur Rimbaud, του Fernando Pessoa, του Μιχάλη Γκανά, του Παύλου Βλαστού κ.α. Δυο φωνές και μια κιθάρα.
 • ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ


02/07
  

 • Ακρόαση των έργων Die Geschöpfe des Prometheus, Op.43 (1801) του Ludwig van Beethoven και Prometheus, symphonic poem No. 5 (1850)του Franz Liszt 
 • "ΠΑΡΑΦ(Ρ)ΩΝΗΜΕΝΟΙ"  Παρουσίαση του εργαστηρίου του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΑΔΗ


03/07  

 • Προβολή της ταινίας Δελφικές Γιορτές (1927) αποσπάσματα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ Σικελιανού
 • "Μα κάποιος από μας στο δρόμο πέταξε τη λέξη φωτιά...Παρουσίαση του εργαστηρίου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΡΔΑΜΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΗ


04/07  

 • Προμηθέας Δεσμώτης -ένα ποίημα Παρουσίαση του εργαστηρίου της ΜΑΡΘΑΣ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ


05/07 

 • Προβολή της ταινίας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΔΡΟΜΩΝ του ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ


06/07  

 • Solo αυτοσχεδιαστική performance masterclass με την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


07/07 

 • KOKAKEPANU Παρουσίαση του υλικού της παράστασης “In case of loss” της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ 


08/07 

 • θεατρική παράσταση ΜΑRY END JOHN -μια σύγχρονη οπτική του μύθου της Κλυταιμνήστρας της  ΑΓΓΕΛΙΤΑΣ ΤΣΟΥΓΚΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ 


09/07 

 • Μουσική παράσταση USURUM  Ο Λαπαθιώτης και ο Χριστιανόπουλος, ο Κλέφτης και ο Κυνηγός, ο Χάσαν και το γεφύρι της Δράμας κι άλλοι πολλοί θα παρελάσουν σε μια ακουστική πολυφωνική απόδοση πλαισιωμένη από κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά, νέυ, κοντραμπάσο και αυτοσχεδιαστική διάθεση για οτιδήποτε προκύψει. Κοσμάς Λαμπίδης: Φωνή, νέι, Σταύρος Ρουμελιώτης: Ακ. Κιθάρα, φωνή, Νίκος Αντωνόπουλος: Κλ. κιθάρα, πλήκτρα, φωνή, Γιάννης Παπαδούλης: Κρουστά, Αποστόλης Παρασκευαΐδης: Κοντραμπάσο


10/07 

 • Εκδρομή στον Μαραθώνα
 • Μουσική παράσταση MUHABBET MAFIA Η παράδοση συνομιλεί με το afro-beat, το ροκ εν ρολ με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και των Βαλκανίων, συνδυάζοντας έτσι, τον αρχέγονο ήχο της γκάιντας και της τσαμπούνας, με την ηλεκτρική κιθάρα και με ψηφιακούς παραμορφωμένους ήχους. Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Μακρής (Γκάιντα, Τσαμπούνα, Καβάλ, Sampler), Αντώνης Μαράτος (Μπάσο), Βασίλης Μαντζούκης (Drums). 
 • ΠΑΡΤΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

 


MARTHA’S MOTTO ON ANCIENT GREEK DRAMA

“Wishing to nurture a tree that one day will grow lush foliage and bear fruit, we dig deep into the soil to plant the seed that was given to us by our ancestors.
The ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA is our contribution to our country’s arid contemporary cultural life.
With the support of leaders from the artistic and intellectual communities, our teachers and students become companions on this expedition. On our journey to the past, present and future of the theatrical praxis, we only carry with us in our luggage nothing else but the texts of the ancient Greek poets. And we hope that this journey that started in Elefsina will continue for the years to come and that it will bring great adventures and knowledge.”

Martha Frintzila


Ελεύθεροι πολιορκημένοι (από τα Ιταλικά σχεδιάσματα)

Μάρθα :

«Η αιτία τόσου κοιτάγματος, τόσης χαμηλόφωνης ομιλίας του κόσμου που περνούσε εμπρός μου, μου αποκαλύφθηκε από τον μεγάλο και γλυκό πλούτο της αγάπης σας. Και τώρα όλα αυτά που μας συμβαίνουν μου παρουσιάζονται σαν σκιές. Όλα όσα κάποτε μου φαίνονταν ασύλληπτα μακριά και ψηλά, τώρα μοιάζουν για μένα όπως όταν βλέπει κανείς από την ψηλή όχθη την εικόνα του κάτω στην επιφάνεια του νερού. Δέν χάθηκαν λοιπόν όλα για μας. Έπαψα να βλέπω αυτό το αδυνατισμένο παιδί μου σαν μιά ζωγραφιά πού κάνουν στο στήθος τους οι θαλασσινοί με το βελόνι. Έπαψα να ζηλεύω το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε. Αλλά όπως αυτό το πουλί, όταν η καλοκαιρινή ζέστη φλογίζει τη φύση, βρίσκει την ευτυχία του στη δροσερή σκιά και τη δέχεται με τη μικρή ψυχή του και μ' ένα φευγαλέο κελάϊδημα, έτσι κι εγώ, από τη δίνη των οπλισμένων εχθρών που με κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ' αυτόν εδώ το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι θρόνοι της γης - μιλώ για σένα, ώ ευεργετικό όρυγμα που θα ανατιναχτείς τα ξημερώματα».

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

EPTlogo
010 Prwto
RADIO Deytero 1
RADIO Fwni Elladas 1
030 SkywalkerLogo 1
040 Logoepohis
Image2
Forfee Plain Logo
080 Kulturrosupa
Cue
Logo Png
Logoblack
110 Theatromania
TheatroCinefil Logo
ArtAndPressLogo