ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA - six years!

ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2017 - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2017
Πού: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

DSC 0308 Small

Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και μεράκι, ολοκληρώθηκε ο πέμπτος χρόνος λειτουργίας του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2016 με εργαστήρια και σεμινάρια στο χώρο Τέχνης Baumstrasse, επικεντρωμένα τη φετινή χρονιά στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Εν συνεχεία, το δεκαήμερο 1-10 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας έλαβε χώρα το καθιερωμένο δεκαήμερο Θερινό σχολείο για το Αρχαίο Δράμα στις εγκαταστάσεις της Ελαιουργικής του Δήμου Ελευσίνας, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και με παράλληλα δρώμενα και δράσεις τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 1000 θεατές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, οι κάτοικοι και φίλοι της Ελευσίνας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο:

την παράσταση “Lapses of light”, με την Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και τον Κώστα Μακρυγιαννάκη,

τις διαλέξεις: “Θρήνος Γυναικών” της Μιράντας Τερζοπούλου, “Το αρχαίο δράμα στη Νότια Αφρική” της Ακτίνας Σταθάκη, “Εισαγωγή στο φως” του Περικλή Μαθιέλλη.

τις παραστάσεις: Ηλέκτρα, Αντιγόνη (Jean Anouilh), Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ και “Ο μεγάλος Τίνι διαβάζει Σοφοκλή”, από τους σπουδαστές του Baumstrasse.

Παράλληλα προγραμματίστηκε ελεύθερη για το κοινό προβολή της ταινίας: EDIPO RE του Pier Paolo Pasolini (1969) καθώς και ακρόαση της ηχογράφησης OΕDIPUS REX Igor Stravinsky, Jean Cocteau (Historical Recording of the first performance at the Théâtre des Champs Elysées, 1952).

Επιπροσθέτως, το φετινό καλοκαίρι είχαμε την πρώτη μας συνεργασία με το νεοσύστατο Λύκειο Επιδαύρου, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή των σπουδαστών του Αττικού Σχολείου στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, με ξενάγηση από την κ. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ενώ στις 18 Ιουλίου παρουσιάσαμε στο αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου τα χορικά και τις αγγελικές ρήσεις των Βακχών, από το ανέβασμα του Αττικού Σχολείου το καλοκαίρι 2013. Στην παράσταση συμμετείχαν 120 σπουδαστές από το Λύκειο Επιδαύρου, 30 σπουδαστές του Αττικού Σχολείου και 14 φοιτητές του Princeton University. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος “Βάκχες : μία λειτουργία” όπου δίδαξε η Μάρθα Φριντζήλα 12-18 Ιουλίου στο Λύκειο Επιδαύρου.

Το Αττικό Σχολείο ολοκλήρωσε την εργασία του για το 2017 με την παράσταση του Φιλοκτήτη σε νέα μετάφραση, στο Φεστιβάλ Αισχύλεια στις 25 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας.

Ευχαριστούμε

όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια: Δέσποινα, Νατάσσα Αν., Νατάσσα Αργ., Μαρίνα Α., Ευδοκία, Σέτα, Ευφροσύνη, Νίκο, Μαρία Δ., Νικολέττα, Σοφία, Μανταλένα, Ντίνα, Σπύρο, Αιμιλία, Ναυσικά, Μαρία Κουσ., Μαρία Κων., Φανή, Αλίκη, Γρηγόρη, Ειρήνη Μαυρ., Ειρήνη Μητ., Ιωάννα, Μαρίνα Ν., Θέμιδα, Χριστίνα, Γιώργο, Αντουανέτα, Κλειώ, Δήμητρα, Μυρσίνη, Μαρία Π., Μελίνα, Ουρανία, Βασιλική Σ., Μαρίνα Σ., Κατερίνα, Σαββίνα, Βασιλική Τζ., Βέρα, Ελένη, Λαζάρια, Θένια, Πέτρο, Μαρία Χ., Γλυκερία, Μελίτα, Χάρις, Ηλιάνα.

τους δασκάλους μας: Σίμο Κακάλα, Αθανασία Κανελλοπούλου, Δημήτρη Καταλειφό, Ακύλλα Καραζήση, Εμμανουέλα Κορκή, Χαρά Κότσαλη, Camilo Bentancor, Μαρίνα Σάττι, Άντη Σκορδή, Γεωργία Τσαγκαράκη, Νικολέττα Φριντζήλα

τους εισηγητές: Μιράντα Τερζοπούλου, Ακτίνα Σταθάκη, Περικλή Μαθιέλλη

τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστα Μακρυγιαννάκη

τους σκηνοθέτες των παραστάσεων: Θεανώ Μεταξά, Φένια Τσάμη, Μιχάλη Πανάδη, Γιώργο Βουρδαμή, Γιώργο Φριντζήλα

τους εμπορικούς χορηγούς μας:
την φρουταγορά Μπέρμπερης,
την φρουταγορά Κατσάνος
το φούρνο "Η ΘΕΙΑ ΑΡΧΟΝΤΩ",
το φούρνο Δημητρίου Τζίνη,
τον Νικόλαο Αντωνίου για τα τυροκομικά,
την Γκολέμυ Έμυ για το φαρμακείο,
την Βασιλείου Χαρά για τα αυγά,
το IKEBANA για τους βασιλικούς,
την υπεραγορά Κρεάτων ΣΤΡΑΪΤΟΥΡΗΣ,
τo mini market ARBAT,
το MARAS Ξηροί Καρποί,
την κάβα Μαραγκός,
τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης,
και το μορφωτικό ίδρυμα Λάτση.

τα τοπικά καταστήματα για τα εκπτωτικά κουπόνια:
Blacrima Tattoo, Ρακούν, Ψητοπωλείο Τραπεζούντα, Μαγατζές-Παραδοσιακό Καφενείο, Καπάκι-Παραδοσιακό Καφεποτείο Τσιπουράδικο, Φωτοτυπείο "ΦΩΤΟ ΣΤΡΑΤΟΣ"

τους χορηγούς επικοινωνίας μας :
ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ-Δεύτερο Πρόγραμμα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Skywalker, Η Εποχή, Επικοινωνία 94FM, debop.gr, Culturenow.gr, kulturosupa.gr, forfree.gr, artic.gr, ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑtritokoudouni.gr, all4fun.gr, Passion Theater, Art Magazine, theatroland.com.

το Δήμο Ελευσίνας,
τον Δήμαρχο Γιώργο Τσουκαλά και τον Γαβριήλ Καμπάνη που αγκάλιασαν το θεσμό και μας παρείχαν υποδομές και στήριξη για την επίτευξη του μεγαλόπνοου αυτού εγχειρήματος και τους εργαζόμενους και τους τεχνικούς του Δήμου Ελευσίνας που μας υποδέχτηκαν με θέρμη και συνέτρεξαν ακάματα σε κάθε μας ανάγκη.

ακόμη ευχαριστούμε πολύ:
την Τζωρτζίνα Κακουδάκη για την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου,
τον Γιάννη Καλυμνάκη για όλα,
την Πέγκυ Τσολακάκη για τις παραγγελίες και τον ψύκτη,
τον Γιώργο Μαντζούκη για τις εικαστικές παρεμβάσεις και τα πέρα δώθε,
την Χαρά Μαντζούκη για την γαστρονομική υποστήριξη,
την Μυρτώ Νασιοπούλου για την γραφιστική επιμέλεια,
την Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου για το πούλμαν και το φαρμακείο.

-

MARTHA’S MOTTO ON ANCIENT GREEK DRAMA

“Wishing to nurture a tree that one day will grow lush foliage and bear fruit, we dig deep into the soil to plant the seed that was given to us by our ancestors.
The ATTIKO SCHOOL OF ANCIENT GREEK DRAMA is our contribution to our country’s arid contemporary cultural life.
With the support of leaders from the artistic and intellectual communities, our teachers and students become companions on this expedition. On our journey to the past, present and future of the theatrical praxis, we only carry with us in our luggage nothing else but the texts of the ancient Greek poets. And we hope that this journey that started in Elefsina will continue for the years to come and that it will bring great adventures and knowledge.”

Martha Frintzila


Ελεύθεροι πολιορκημένοι (από τα Ιταλικά σχεδιάσματα)

Μάρθα :

«Η αιτία τόσου κοιτάγματος, τόσης χαμηλόφωνης ομιλίας του κόσμου που περνούσε εμπρός μου, μου αποκαλύφθηκε από τον μεγάλο και γλυκό πλούτο της αγάπης σας. Και τώρα όλα αυτά που μας συμβαίνουν μου παρουσιάζονται σαν σκιές. Όλα όσα κάποτε μου φαίνονταν ασύλληπτα μακριά και ψηλά, τώρα μοιάζουν για μένα όπως όταν βλέπει κανείς από την ψηλή όχθη την εικόνα του κάτω στην επιφάνεια του νερού. Δέν χάθηκαν λοιπόν όλα για μας. Έπαψα να βλέπω αυτό το αδυνατισμένο παιδί μου σαν μιά ζωγραφιά πού κάνουν στο στήθος τους οι θαλασσινοί με το βελόνι. Έπαψα να ζηλεύω το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε. Αλλά όπως αυτό το πουλί, όταν η καλοκαιρινή ζέστη φλογίζει τη φύση, βρίσκει την ευτυχία του στη δροσερή σκιά και τη δέχεται με τη μικρή ψυχή του και μ' ένα φευγαλέο κελάϊδημα, έτσι κι εγώ, από τη δίνη των οπλισμένων εχθρών που με κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ' αυτόν εδώ το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι θρόνοι της γης - μιλώ για σένα, ώ ευεργετικό όρυγμα που θα ανατιναχτείς τα ξημερώματα».

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Θέλεις να υποστηρίξεις τον θεσμό του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και δεν ξέρεις πώς;

xorigos

Τίμησε το θεσμό της χορηγίας που κλείνει 26 αιώνες ζωής και χρηματοδότησε την λειτουργία και τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Ανάλογα με την χρηματική προσφορά γίνε Μέγας Χορηγός, Χορηγός, Υποστηρικτής ή Φίλος του Αττικού Σχολείου.

Αν επιθυμείς αναλυτική ενημέρωση για τις προβλεπόμενες για τους χορηγούς μας αντισταθμιστικές παροχές επικοινώνησε μαζί μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Ιωάννα Νασιοπούλου)

hestiarches

Σαν άλλος εστίαρχος μπορείς να αναλάβεις τα έξοδα σίτισης κάποιου φοιτητή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, για μία έως δέκα μέρες. Ανά ημέρα το κόστος σίτισης ανέρχεται στα 12 ευρώ.

Μπορείς να προπληρώσεις τα κουπόνια σίτισης ή, στην περίπτωση που είσαι εστιάτορας, να αναλάβεις κάποια γεύματα ή να παράσχεις έκπτωση για τους σπουδαστές!

Αν πάλι μαγειρεύεις καλά, κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη!

Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Δανάη Μπότιτς)


theoros

Μιας και δικαίως το θέατρο αποκαλείται Σχολείο του λαού, οι προγονοί μας, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική του αξία, φρόντιζαν να εξασφαλίσουν για τους άπορους συμπολίτες τους τα “Θεωρικά”, το απαιτούμενο δηλαδή χρηματικό ποσό που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις. Χάρισε μια ατέλεια και συνάμα δώσε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις και τα δρώμενα του Αττικού σχολείου κάποιος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, και ενδεχομένως:

- ένας φίλος σου “αμύητος” στο θέατρο, για να γνωρίσει τη μαγεία του θεάτρου
- ένας θεατρόφιλος, για να βιώσει αυτό που περιμένει πώς και πώς
- κάποιος που αγαπάς, για να σε καταλάβει καλύτερα

Η κάρτα δωρεάν εισόδου για όλο το δεκαήμερο ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων ενός τριημέρου είναι 5 ευρώ.

Και μην ξεχνάς: το θέατρο είναι δώρο ανεκτίμητο!

Αν επιθυμείς να αναλάβεις τα θεωρικά ενημέρωσέ μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


ethelondis

Ανασκουμπώσου και δήλωσε συμμετοχή σε μία από τις κάτωθι ομάδες εργασίας του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

- Ομάδα Καθαριότητας
- Ομάδα Φύλαξης - Επιστασίας
- Ομάδα Διερμηνείας - Μετάφρασης
- Ομάδα Μεταφορών - Επικοινωνίας
- Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης

Δήλωσε συμμετοχή στο [email protected] (Υπεύθυνη: Νικολέττα Φριντζήλα)


arhitheoros

Γίνε πρεσβευτής, δώσε τα φώτα και διάδωσε τις δράσεις του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, σε ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο μπλόγκ σου. Ενημέρωσε-κοινώνησε-μοιράσου τα δελτία τύπου, τις ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο (αναρτήσεις, e-mail, SMS κλπ.λπ.λπ).

Αν σε ενδιαφέρει να αναγορευτείς Αρχιθέωρος ενημέρωσέ μας στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Χρύσα Παριανού)


eisfora

Στήριξε την προσπάθεια μας αγοράζοντας το Κουπόνι Eνίσχυσης των 2 ευρώ ή πρόσφερε αναλώσιμα και γραφική ύλη.

Δήλωσε την προσφορά ή εισφορά σου στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Βάσια Μπάλλα)


Sarpedon

- Ανάλαβε τα δίδακτρα κάποιου σπουδαστή. Δώσε την ευκαιρία σε κάποιον που αγαπάει το θέατρο να το σπουδάσει.

- Φιλοξένησε έναν σπουδαστή ή καθηγητή του Αττικού Σχολείου, παρέχοντάς του στέγη και διατροφή, από 1 έως 10 Ιουλίου.

Σκέψου για μας και πες μας τι δεν σκεφτήκαμε στο: [email protected] (Υπεύθυνη: Μαρίνα Μαντζούκη)


Facebook Feed

Χορηγοί Επικοινωνίας

010 Prwto
020 Kathimerini Logo
030 SkywalkerLogo 1
040 Logoepohis
050 94fm
060 Debopgr
070 CULTURENOWGR
080 Kulturrosupa
090 Artic
100 Forfree
110 Theatromania
120 Tritokoudouni
130 Allforfun
140 Passion
150 Artmag
160 Toradiofonogr
170 Elculture
180 Theatroland

Ειδικές Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ελευσίνας LOGO-dimos-elefsinas

Ευχαριστούμε θερμά τα κάτωθι καταστήματα του Δήμου Ελευσίνας για την υποστήριξη του θεσμού του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος και την ευγενική τους προσφορά στους μαθητές μας:

«ΡΑΚΟΥΝ», μεζεδοπωλείο: Νικολαΐδου 66, 2105547910
ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ψητοπωλείο: Γ. Πειρουνάκη 9, Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, 2105548347
BLACRIMA Tattoo Studio: Λάσκου 1 (πεζόδρομος Νικολαϊδου), 210 5540917
ΜΑΓΑΤΖΕΣ, μεζεδοπωλείο: Γεωργίου Παύλου 1, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2105563316
ΚΑΠΑΚΙ, Παραδοσιακό Καφεποτείο Τσιπουράδικο: Πλατεία Ηρώων 2, Κάτω Ελευσίνα, 2105544126
"ΦΩΤΟ ΣΤΡΑΤΟΣ", Φωτοτυπείο: Νικολαΐδου 53, 2130312132

Ευχαριστούμε τους εμπορικούς χορηγούς μας:

τα super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ LOGO skalvanitis
την φρουταγορά Μπέρμπερης,
την φρουταγορά Κατσάνος,
το φούρνο "Η ΘΕΙΑ ΑΡΧΟΝΤΩ",
το φούρνο Δημητρίου Τζίνη,
το IKEBANA για τους βασιλικούς,
την υπεραγορά Κρεάτων ΣΤΡΑΪΤΟΥΡΗΣ,
τo mini market ARBAT,
το MARAS Ξηροί Καρποί,
την κάβα Μαραγκός,
τον Νικόλαο Αντωνίου για τα τυροκομικά προϊόντα,
την Βασιλείου Χαρά για τα αυγά,
το φαρμακείο της Εμμανουέλας Γκολέμη,
το κατάστημα ποδηλάτων VERDIS BIKES,
και το μορφωτικό ίδρυμα Λάτση.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save